Nemaju informacija o gradnji graničnog prijelaza u Metkoviću

Je li ugovor otkazan

Ovo pitanje Ministarstvu sigurnosti i Državnoj komisiji za integrirano upravljanje granicom postavila je još 28. travnja Hanka Vajzović, zastupnica DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Na odgovor je morala čekati sve do prekjučer kada joj je stigao od Vijeća ministara, piše dnevni-list.ba.

U njemu stoji da je ugovorom između BiH i Hrvatske definirano korištenje zajedničke lokacije graničnog prijelaza u zoni Doljani-Metkovići koja se nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ističe se da su dvije države ugovor zaključile na neodređeno vrijeme s tim da svaka strana diplomatskim putem može da ga otkaže uz otkazni rok od šest mjeseci.

- Granična policija nije službeno upoznata niti raspolaže informacijama da je ugovor o korištenju zajedničke lokacije graničnog prijelaza Doljani otkazan - stoji u odgovoru Vijeća ministara uz napomenu:

BiH nije konsultirana

- Prema raspoloživim informacijama novi granični prijelaz Metkovići koji gradi Republika Hrvatska na svojoj teritoriji, nije predviđen da funkcionira kao zajednička lokacija dvije države niti je Granična policija BiH o tome konsultirana od strane nadležnih tijela Hrvatske.

Vijeće ministara naglašava da ni Uprava za neizravno oporezivanje BiH „nema saznanja da li je Hrvatska diplomatskim putem otkazala korištenje zajedničke lokacije Doljani vezano za status korištenja zone zajedničke lokacije na teritoriji Bosne i Hercegovine nakon izgradnje graničnog prijelaza na teritoriji Hrvatske".

Također, Vijeće ministara kaže da će izmještanjem graničnog prijelaza Metkovići na teritoriji Hrvatske, sve poslove granične kontrole i nadzora državne granice Granična policija BiH obavljati u skladu sa zakonskim propisima.

Prekidi u Doljanima

Prema informaciji Vijeća ministara, u slučaju prekida rada Državnog informacionog sistema za upravljanjem granicom, zapravo čitača dokumenata, koji koristi granična policija Hrvatske, omogućava se prelazak državne granice samo građanima zemalja članica Europske unije.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, državljani BiH prilikom prijelaza granice imaju status državljana trećih zemalja što podrazumijeva detaljne provjere i evidentiranje svakog na ulasku i izlasku u Hrvatsku.

Zbog tehničkih problema u funkcioniranju hrvatskog Državnog informacionog sistema za upravljanje granicom, u ovom mjesecu dva puta je zatvoren granični prijelaz Doljani - prvi put 5., a drugi put 10. lipnja.