Nema više prepreka: Ukidanje viza 8.studenog

eu kina, bezvizni režim, BIH, eu, BIH, Politika, emigranti, BIH, europa, Europska unija, županije, Grude, Sovići, škola, europa, Dubravka Šuica, BIH, Dubravka Šuica, Referendum RS, referendum, Dubravka Šuica, BIH
Odmah nakon toga, ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU razgovarat će s predstavnikom Albanije, a nakon toga i BiH.

Na današnjem sastanku stalnih i specijalnih veleposlanika zemalja članica pri Vijeću, tijelu koje se zove KOREPER, Francuska je bila zadovoljna dodatnim mjerama, ali je Nizozemska još imala rezerve o bezviznom režimu za BiH i Albaniju.

Europska komisija je na zahtjev Francuske, kao i Danske, Švedske i Nizozemske, predočila da će biti uveden dodatni mehanizam monitoringa postupka.

Monitoringom će biti provjeravano poštuju li se svi traženi i dostignuti standardi i to u svim dogovorenim aspektima. To su upravljanje granicama, stroga kontrola izdavanja i autentičnosti putovnica, borba protiv organizoirnog kriminala i korupcije, provođenje sporazuma o readimisiji i upravljanje migracionim tokovima između regije i EU.

Drugi mehanizam, nazvan neslužbeno mehanizam ranog upozorenja, bit će u formatu stalnog dijaloga, između EU i BiH i EU i Albanije, o pitanju azilanata koji žele u EU.

EU je posebno zabrinuta da ukidanje viza BiH i Albaniju ne dovede do priliva velikog broja potecijalnih azilanata, porijeklom izvan Europe.

Iako se odluka o ukidanju viza može donijeti kvalificiranom većinom, članice više vole u ovakvim slučajevima nastupati jednoglasno.

Diplomatski izvor je rekao da je uvjeren da će Nizozemska do ponedjeljka i sastanka ministara unutarnjih poslova, povući svoje rezerve i da će odluka biti donesena jednoglasno.

KOREPER je tijelo koje uoči sastanaka ministara pripremi svu dokumentaciju, pretrese dnevni red i usuglasi do maksimuma stavove, tako da ministri rješavaju samo ono za što je potreban politički dogovor.

srna