Nema propisa koji bi obvezali trgovce da prodaju proizvode iste kvalitete kao u EU

trgovina

... su kupcima istočne Europe prodavale razne proizvode lošije kvalitete od onih namijenjenim razvijenim zemljama EU. Paste za zube, deterdženti, čokolade, šamponi, pa čak i mlijeko, mesni proizvodi, uređaji i kozmetika daleko su inferiorniji na Balkanu u odnosu na proizvode na Zapadu, piše Večernji list BiH.

Samo slični zapadnim

Izuzetak nije ni tržište BiH koje je zatrpano uvoznim proizvodima lošije kvalitete od identičnih roba koje se prodaju na tržištu zemalja zapadne Europe. Tako na bh. tržište stižu čokoladni proizvodi s više šećera, a manje lješnjaka i kakaa dok je miris deterdženata za odjeću nepostojaniji od istih artikala koje koriste građani u zapadnoj Europi. Europski parlament, s većinom od 464 glasa "za", izglaso je izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda za istočna i zapadna tržišta.

To znači da je EU prepoznao da veliki svjetski brendovi proizvode iste proizvode različite kvalitete, bolje za zapadnoeuropske zemlje, a lošije za istočnoeuropska tržišta, uključujući i Balkan. Sada slijedi promjena smjernice o nepoštenoj praksi, kao i stvaranju odvojenog europskog tijela koje će se baviti regulacijom i tržišnom kontrolom. S novim smjernicama bit će kažnjeni proizvođači koji budu prodavali iste proizvode različite kvalitete. Proizvodi svjetskih marki na našem tržištu samo su izgledom slični onima u Europi.

Građani iz deklaracije mogu vidjeti što se sve nalazi u proizvodu koji su kupili, ali ne i je li taj proizvod bolji ili lošiji nego u ostatku Europe. Europska udruga za srčane bolesti nedavno je problem dvostruke kvalitete proizvoda povezala s rizikom od srčanih i kardiovaskularnih bolesti koji je daleko veći u središnjoj i istočnoj Europi.

"Postoje istraživanja koja pokazuju i da je hrana u jugoistočnom EU puno slanija. Dugoročno, takve razlike u proizvodima dovode do zdravstvenih rizika", kazala je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu. Upravo je njezino istraživanje pokazalo da je HIPP dječja hrana u Hrvatskoj manje zdrava te je nakon objave rezultata HIPP povukao proizvod s polica u RH.

Ograničavanje tržišta

U BiH roba lošije kvalitete stiže uglavnom iz Rumunjske, Poljske, Bugarske i Mađarske gdje velike kompanije imaju proizvodnju namijenjenu istočnom tržištu. Iz bh. udruga potrošača više puta upozorili su da je, s obzirom na to da se na kvalitetu žale u EU, teško zamisliti kakve robe stižu u BiH. Iz Agencije za sigurnost hrane BiH priopćili su, prenosi srpskainfo.com, da je, kako bi se pouzdano utvrdilo kakav je odnos kvalitete između prehrambenih proizvoda na tržištu BiH i EU, potrebno provesti istraživanja kvaliteta.

S druge strane, u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH kažu da u BiH ne postoje propisi koji bi obvezali uvoznike i trgovce da prodaju proizvode identičnog sastava i kvalitete kakvi su u EU. "To bi bilo ograničavanje tržišta i konkurencije", istaknuli su u Instituciji.