Nema nam sreće dok se u BiH čiste tuđa dvorišta

Nakon objavljivanja tog pisma krenula je lavina komentara, i čovjek ne može da se ne upita što je sporno u tome pismu? Tisuće Hrvata su otišle iz Sarajeva, i nitko se zbog toga nije zabrinuo, i sada se pismo jednog od njih koji je rekao što misli o životu u njemu želi prikazati kao nekakva senzacija ili nešto se ne može desiti u Sarajevu. Sarajevo odavno nije grad kakav je bio prije rata, i tko to neće da shvati sa njim očito nešto nije u redu. I taj slučaj koji je opisan u pismu nije ništa novo, pa čak je i banalan na odnosu što se u ranijim slučajevima događalo ljudima u BiH tamo gdje su u manjini.

U pismu čovjek nikoga nije uvrijedio, opisao je slučaj koji se desio njemu osobno, i da se nije oglasio bio bi samo jedan od tisuća ružnih slučajeva koji se ljudima svakondnevo dešavaju u ovoj zemlji. Na kraju krajeva zar je primjereno da se bilo što radi pred nekim vjerskim objektom? Ne samo pred sarajevskom Katedralom, nego pred bilo kojim vjerskim objektom u BiH ili bilo gdje drugo u svijetu? Vjerski objekti nisu stadioni, sportska borilišta, a ponajmanje su navijačke tribine.

Hrvati u Sarajevu su već odavno građani drugog reda i to nitko ne može osporiti. Prava Hrvata u glavnom gradu BiH nitko ne zastupa, a već odavno na rukovodnim mjestima u gradu nema hrvatskih predstvnika. Mi se u ovoj državi međuosbno ne uvažavamo, a osim što se ne uvažavamo svakodnevno varamo i lažemo jedni druge. Nama je suđeno da živimo ili jedni sa drugima, ili jedni pored drugih, ali to ne ovisi o nama samima nego o politici.

Ovaj slučaj iz Sarajeva samo je kap u moru prema onome što Hrvati, pa i pripadnici drugih naroda tamo gdje su manjina svakodnevo doživljavaju u BiH. Mediji su puni Sejdića i Fincija i njihovih prava. Pita li se itko što je sa pravima Hrvata u BiH? Da nije bilo Hrvata ne bilo BiH, bar ne onakve kakva je danas. Hrvati su ti koji su na referendumu prevagnuli u korist samostalnosti, a danas su njihova prava svedena na minimum. Ne radi drugima ono što ne želiš da tebi rade, moto je koga bi se svi trebali pridržavati u ovoj državi. Za par mjeseci ova država će graničiti sa Europskom unijom, i kako sada stvari stoje vječno će ostati na toj granici.

Nema sumnje da bi bilo tko drugi, ma koje vjere i nacije bio prošao isto da se pokušao usprotiviti navijačima u navijačkom deliriju, pa bilo to u Sarajevu, Banjaluci ili Mostaru, ili u Beču ili Madridu. Navijačkom masom je lako manipulirati pogotovo kada se radi o naboju koji je vladao u petak.

Sve dok se u ovoj državi čiste tuđa dvorišta, a vlastita su deponije smeća dešavat će nam se ovo što nam se dešava u ovih zadnjih dvadesetak godina. Možda bi se nakon svega netko trebao obratiti Hrvatima sa riječima Vas niko ne smije da bije, ili Vama niko ne smije da prijeti, pa bi tada bila mirna Bosna, a sa njom i Hercegovina.

hercegovina.info