Neki mediji su htjeli prikazati miran prosvjed u Mostaru kao napad gladnih vukova

Mostar, prosvjed, Mostar, prosvjed

... Predsjedništvo BiH, Al Jazeera Balkan je u četvrtak uvečer u svojim televizijskim vijestima umjesto s prosvjeda iz Mostara pustila snimke huligana iz Crne Gore.

Piše: Daniela Škegro

Iako su u petak objavili ispriku i objasnili kako je došlo do zabune, kako bih objasnila što se dogodilo, poslužit ću se jednom starom lovačkom pričom koja govori o čistom izmišljanju. Jer upravo bih tako okarakterizirala izvještavanje pojedinih bošnjačkih medija o mirnom prosvjednom skupu u Mostaru.

Jedan uplašeni lovac se iz šume sav uznemiren vratio u svoje selo. Vidjevši ga tako uplašenog mještani ga zamoliše da im otkrije što je tako strašno bilo u šumi!?

"Nećete vjerovati, ma dobro da sam izvukao živu glavu. Napalo me sedam vukova. Takve vukove u životu nisam vidio", rekao im je uplašeno.

Mještani ga upitali u nevjerici: "Kako je moguće da ih ima sedam na jednom mjestu, jer toliko ih na ovim prostorima još nismo vidjeli".

"Dobro, možda nije bilo sedam, već pet, ali su bili strašni i gladni, te nasrtali na mene", nastavio je lovac.

Mještani se pogledavali u čudu. Nisu ni znali da uopće ima vukova u tako pitomom mjestu.
Pred kraj večeri kad se već smirio, lovac reče: "Dobro, nije ih bilo sedam, ni pet, nisam ni vidio vukove, ali nešto je šuškalo".

Upravo je tako i novinar Al Jazeera Balkan u svom huškački montiranom prilogu htio prikazati mirni prosvjed u Mostaru - kao napad "gladnih vukova".

Iako su se ispričali to se nije smjelo dogoditi. Žalosno je takvo obmanjivanje javnosti jer je taj prilog stvorio napetost i mržnju u BiH. Prikazali su divljanje navijača iz druge države uz prilog o mirnom prosvjedu u Mostaru.

Vjerujem da veliki dio građana BiH još i sada misli kako do zuba naoružani specijalci, jedan do drugog u nizu kao na utakmicama najvećeg rizika, su hodali uz mlade prosvjednike u Mostaru, a ne u Crnoj Gori gdje su zapravo osiguravali utakmicu. Jer loša vijest se uvijek jače čuje od dobre, a isprika tek tiho odjekne. Sramotno i strašno!

Iako s televizije tvrde kako im se potkrala greška, kroz neistine izrečene u prilogu se širi panika i strah među narodom u BiH.

U četvrtak je sa prosvjeda u Mostaru u svijet poslana poruka da je demokracija u BiH umrla. Gledajući namještene priloge s Al Jazeere Balkan, dodajem: "Umrla je i ljudskost kao i profesionalnost TV kuća koje umjesto realnog prikazivanja stanja "rigaju" vatru i mržnju prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Za Fenix-magazin/Daniela Škegro