Neke škole izgubile od 30 do 50% učenika, prosvjetari sve češće dobivaju ugovore na određeno

ucionica

Razlog je sve manji broj učenika. BiH je u 15 godina izgubila više od 120 tisuća učenika. Umjesto na ovim područjima, učenici se upisuju u škole u Njemačkoj, Irskoj, Americi, Kanadi... Osobit je to trend posljednjih pet godina kada je krenuo ozbiljniji val odlazaka. Ravnatelji s kojima smo razgovarali nerado govore o temi otkaza ili neproduljenja ugovora, ali priznaju kako je to realnost ako se ovaj trend nastavi.

Ispisivanje djece iz škole

- Cjelokupno društvo krivo je za ovo što se događa, krenuvši od politike, zatim do svih ostalih. Nitko od nas nije amnestiran od krivnje i odgovornosti i ako se ne bude provodila kvalitetna pronatalitetna politika, doći ćemo do situacije da će biti dovoljno tek nekoliko prosvjetnih djelatnika.

Neka su područja u godinu dana izgubila od 30 do 50 posto učenika. Škole se zatvaraju. Najgora je stvar kada iz škole ispisujemo više djece iz jedne obitelji, kada svi odlaze u Njemačku, a dijete sa suzom u oku napušta svoje vršnjake i svoju grudu. Nešto se mora promijeniti, od mentaliteta da je negdje drugdje med i mlijeko, jer i oni koji su otišli, pa dođu na odmor, više ne govore da je tako idealno.

Zato moramo njih slušati prije nego se zaletimo. A mora se promijeniti i stav politike, koja gospodarstvo gasi raznim nametima, i gospodarstva da se ljude može držati na nekoj minimalnoj plaći u vremenu dok je potrošačka košarica blizu dvije tisuće KM - rezolutna je ravnateljica jedne škole u BiH s kojom smo razgovarali o ovom problemu.

Nedavno je demograf Aleksandar Mijić govorio da je sadašnje stanje odraz niskog nataliteta i sve učestalijih migracija. - Intenzivne migracije mlađih parova s djecom itekako utječu na broj učenika prvašića. Stanje je jako zabrinjavajuće kada je u pitanju opstanak, ne samo ove nego i okolnih država, Srbije i Hrvatske, koje se suočavaju sa sličnim problemom - rekao je Mijić i dodao da država mora provoditi demografsku strategiju poput razvoja ekonomije, poreznih olakšica, financiranja izvantjelesne oplodnje...

Nametanja djeci

U vremenu kada su razvijene zemlje formirale ili razgovaraju o unapređenju škole 21. stoljeća, u BiH se mnogi "stručnjaci" i dalje bave temama koje su među razlozima zbog kojih se odlazi iz ove zemlje.

- Samo neuki ljudi puni ogorčenosti i frustracija mogu kao glavne teme nametati npr. dvije škole pod istim krovom i onda napadati Hrvate jer djeca uče po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, umjesto da ih puste da uče jer ako im se bude nešto nametalo, doći će samo do daljnjih podjela i naposljetku odlazaka iz zemlje kakvih smo do sada svjedoci.

Upravo oni koji to forsiraju i traže nametanje programa koji djeca npr. ne žele, traže iseljavanje da bi ovu zemlju ostavili nekom drugom, a pritom dobro zaradili - ističe ravnateljica s kojom smo razgovarali. Bez djece, bez jasnih i konkretnih mjera i angažiranja svih aktera društva ovu zemlju očekuju daljnji problemi.

Večernji list BiH