Neka pravosuđe obznani šta zna o ubojstvima Leutara, Ugljena, Halilovićeve supruge, ne bojim se istine

Bakir Izetbegović

... iz Demokratske fronte koji su dali ostavke ministrima koje će predložiti nova parlamentarna većina, u F BiH, izjavio je predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Izetbegović je govoreći za sarajevsko "Oslobođenje" rekao kako je nova većina u F BiH bila vidljiva kod usvajanja Zakona o radu i dokazala se na vrlo zahtjevnom i rizičnom zadatku. Jedan parlamentarac iz SDA nije prisustvovao sjednici Zastupničkog doma zbog teškog zdravstvenog stanja, ali Izetbegović očekuje da će početi dolaziti na sjednice već od početka rujna. Kada su u pitanju reforme, lider SDA očekuje stvaranje "šireg fronta parlamentarnih stranaka" od kojih će dio biti iz opozicije.

- Postupak Naše stranke, pa i HDZ 90 je pokazao da biti opozicija u odnosu na vlast ne znači biti i opozicija u odnosu na interes države i naroda, pojasnio je. Važan dio stranačkog sporazuma koji je Izetbegović potpisao s predsjednikom BPS-a Seferom Halilovićem odnosi se na podršku rasvjetljavanja ratnih afera, odnosno političkih ubojstava.

BPS za smrt supruge generala Halilovića i njenog brata godinama optužuje bošnjački vrh. Sin Sefera Halilovića dao je čak i rok za uhićenje,"30 do 60 dana", u protivnom BPS raskida koaliciju sa SDA. Izetbegović kaže kako su se SDA i BPS dogovorili da će zajednički dati punu institucionalnu i stranačku podršku rješavanju političkih atentata počinjenih tijekom i nakon rata, pozvati nadležne institucije i organe da što prije rasvijetle ove slučajeve, te da će od vlada na svim razinama zatražiti svaku vrstu pomoći u ovim aktivnostima.

- Obitelj Halilović, Ugljen, Leotar s pravom očekuju da im tužiteljstva i sudovi daju odgovor kakvim raspolažu, i moja obitelj već desetljeće očekuje odgovor u vezi s napadom na mezar Alije Izetbegovića. Ako nemaju kompletna saznanja, neka i nama i javnosti kažu ono što znaju, neka se prekinu insinuacije koje nas opterećuju i kao ljude i kao društvo. Neka iznesu činjenice, saznanja i svjedočenja kojim raspolažu. Kada je u pitanju smrt supruge generala Halilovića, treba izbjegavati difuzne i nejasne tvrdnje, vrh SDA i ja se ne bojimo istine, dapače, tražimo da se ona ustanovi i objelodani ma kakva bila, kazao je Izetbegović u intervjuu "Oslobođenju".