Nek komšiji crkne krava!

krava, posavski obzor, bik, glasnogovornik zadarske Policijske uprave, paklenica, Velebit, bik, klaonica, krava, krađa, bik, foča
Ova se poslovica često koristi, a rijetko izgovara. Prepoznajemo je u oku, riječi, djelu ili propustu. Nastala je u vremenu kada ja krupna stoka bila na cijeni. Vremenu kada je gubitak krave, koja je često bila jedina hraniteljica obitelji, prestavljao nenadoknadiv gubitak.

Kao i sve što je nastalo u nekom davnom vremenu, tako je i ova poslovica izložena manjim ili većim promjenama. Pokleknula pod utjecajima novog, modernog života mijenja se i prilagođava situacijama i potrebama. Primjer jedne takve promjene je slučaj iz Brčko distrikta. Naime, poslovica: „Nek komšiji crkne krava“ promijenjena je u „Nek komšiji crkne portal“. Kao što komšije nikada nisu imale nikakve koristi od mrtve krave, tako neće imati ni od mrtvog portala. Ali, to nije ni bitno. Najvažnije je da se podmeću klipovi - u server.

Počeo sam poslovicom, pa je red i da završim: „Nek komšiji crkne portal, ali nek crkne i nama, da komšija nema gdje komentirati“!

Anto Sluganović/posavski-obzor.info