Neće doći do smanjenja plaće, nitko više nije spreman raditi ni za 700 KM

Neće doći do smanjenja plaće, nitko više nije spreman raditi ni za 700 KM

Ministrica financija FBiH Jelka Milićević izjavila je danas u Sarajevu da navodi poslodavaca da država dodatnim doprinosima umanjuje dohodak nisu utemeljeni jer oni već sada imaju problema pronaći određene profile radnika jer nitko više nije spreman raditi ni za 700 KM, a tih je 55 posto od svih plaća prikazanih u FBiH, jer puno veću plaću za isti rad mogu ostvariti u Hrvatskoj i Sloveniji, da se ne spominju druge zemlje EU.

Milićević je na pres-konferenciji o Prijedlogu zakona o porezu na dohodak i Prijedlogu zakona o doprinosima istaknula da je namjera Vlade FBiH i predlagača zakona Federalnog ministarstva financija bila napraviti model obračuna doprinosa i poreza na dohodak koji je uporediv sa sličnim obračunima u RS-u, te u zemljama bivše Jugoslavije i šire.

- Ono što je u BiH postojalo kao neoporezive naknade, odnosno dijelovi plaća, nije postojalo nigdje zbog čega smo bili neusporedivi za potencijalne investitore jer su smatrali da je kod nas stopa opterećenja na rad prevelika, ali ako bi se ušlo u dublju analizu ispostavilo bi se da je gotovo 50 posto plaće neoporezivo - navela je Milićević.

Dodala je da su poslodavci imali takav zakon i oni su primjenjivali mogućnost obračunavanja najniže osnovice za doprinose i poreze i to im nitko ne može zamjeriti, a s druge strane bio je neravnopravan položaj ljudi u realnom sektoru koji su imali mogućnost tih kalkulacija u odnosu na one u javnom i financijskom sektoru.

- Oni iz realnog sektora su imali i najniže mirovine, kada odu u mirovinu, jer njihova izdvajanja po osnovu doprinosa nisu dovoljna ni za minimalnu mirovinu od 326 KM i sve je to ukazivalo na potrebu stvaranja istih uvjeta na tržištu za sve gospodarske subjekte jer su oni koji su radili s gotovinom mogli koristiti opisani model - pojasnila je Milićević.

Naglasila je i da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih zemalja koja nije oporezivala isplatu dobiti jer to nije dobit poduzeća nego dohodak vlasnika, a kod nas je upravo korištena za isplatu neoporezivog dijela plaće.

- Razumijem pojačane aktivnosti udruženja poslodavaca kao i strah radnika da će im biti manja plaća, ali smatram da je on neopravdan - kazala je Milićević.

Naglasila je da ne misli da će doći do smanjenja plaće, već samo do povećanja određenog troška za rad u realnom sektoru kod plaća do 850 KM do kojeg iznosa će biti neutralan efekat za poslodavce.