Neće biti odgođeni opći izbori u BiH iduće godine

Zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Ustavnopravne komisije ovog doma Lazar Prodanović uvjeren je da ne postoji problem da Parlamentarna skupština u zakonom predviđenim rokovima usvoji izmjene i dopune Izbornog zakona BiH potrebne za održavanje općih izbora 2014. godine.

Konstatirajući da se zbog dobivena dva negativna mišljenja Ustavnopravne komisije obustavlja procedura za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH upućenog iz Savjeta ministara BiH, Prodanović je istaknuo da su oba puta problem bile izmjene i dopune koje se tiču izbora u Mostaru.

U izjavi za Srnu Prodanović je rekao da nije uočio probleme u Komisiji i parlamentu kada je u pitanju usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje se tiču naziva općina, te izbornih jedinica u Republici Srpskoj.

"Vjerujem da za ovaj dio izmjena i dopuna postoji konsenzus i da ih je moguće usvojiti do kraja godine", naglasio je Prodanović.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da bude prihvaćen zaključak Predstavničkog doma da interresorna radna grupa, Savjet ministara ili grupa poslanika u što kraćem roku predlože novi prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije i poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević ne vidi zašto ne bi mogle biti usvojene potrebne izmjene i dopune.

"U ovom trenutku ne bi se mogli birati članovi parlamenta BiH iz Republike Srpske jer nemamo izbornih jedinica. To je jedan član zakona i mislim da ima dovoljno zrelosti, odgovornosti i savjesti u Savjetu ministara da to riješimo što prije, do kraja godine, kako bi mogli biti raspisani izbori", rekla je Pandurević.

Šef Kluba zastupnika SDP-a i član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Saša Magazinović izričit je u stavu da ne postoji mogućnost odgađanja izbora.

"Ono što je preduvjet za raspisivanje izbora jeste izmjena naziva općina u Republici Spskoj u dijelu zakona koji se tiče izbora parlamenta BiH i to je tehnička izmjena oko koje postoji apsolutni konsenzus u parlamentu", istaknuo je Magazinović.

Prema njegovim riječima, ova izmjena Izbornog zakona bit će usvojena zasebno ili sa drugim izmjenama koje budu dogovorene.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije i zastupnik SDA u Predstavničkom domu Šefik DŽaferović rekao je da su za njegovu stranku neprihvatljiva rješenja koja se tiču izbra u Mostaru, ali nijednom riječju u dosadašnjim raspravama o izmjenama i dopunama Izbornog zakona nije doveo u pitanje rješenja koja se tiču naziva općina u Republici Srpskoj.

Predstavnici hrvatskih stranaka do sada su dali punu podršku izmjenama i dopunama Izbornog zakona u vezi sa nazivima općina u Republici Srpskoj.

Ustavnopravna komisija jučer je po drugi put dala negativno mišljenje za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH zbog protivljenja predstavnika SDA i SDP BiH sa rješenjima u vezi sa izborima u Mostaru.

Ustavni sud BiH 2011. godine utvrdio je da određene odredbe Izbornog zakona nisu usklađene sa Ustavom BiH jer ne sadrže nazive općina u Republici Srpskoj utvrđene Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Srpske.