Ne dopustite da nam se i djeca gledaju preko nišanske mušice

Udruga zavjet

..., mislimo da je vrijeme da i mi progovorimo i kažemo svoje mišljenje o Referendumu u RS-u. Naravno da je riječ o referendumu zakazanom za 25.rujna, a koji bi trebao potvrditi legitimnost dana osnutka tog entiteta u BiH.

Za nas, a vjerujemo i za sve one koji prošlost žele tumačiti objektivno i ne tendenciozno, Republika Srpska je politička tvorevina Dejtonskog mirovnog rješenja. Kao ni tada, ni danas ne predstavlja najoriginalniju sliku teritorijalne, demografske, etničko-nacionalne, pa ni vjerske podjele teritorije države Bosne i Hercegovine.

Politički je preprozirno, a onda i ne prihvatljivo da se priznavanjem 9.sječnja ustvari prizna i legitimitet državnosti Republici Srpskoj. Želi se nametnuti ideja da se ona sa svim elementima državnosti dragovoljno udružila u, za njih nikad ne priznatu, državu Bosnu i Hercegovinu. Svatko tko imalo razumije što predstavljaju elementi državnosti, lako iščitava i želju za verificiranjem prava Republici Srpskoj i na odcjepljenje i na samostalnost kao države.

Pa gospodo da vas upitamo, što ćemo sa željama bošnjačkog i hrvatskog naroda? Ovo je svakako pitanje za parlament države Bosne i Hercegovine i sve aktualne političare i njihove stranke koje apliciraju na svim razinama vlasti u BiH! Pitanje im možemo i pojednostaviti, gospodo dali ste svjesni nužnosti promjene Dejtonskog Ustava? Promjene, radi budućnosti cjelovite države Bosne i Hercegovine i radi ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Mi branitelji Hrvatske Republike Herceg Bosne, branitelji cjelovitosti Bosne i Hercegovine, pripadnici HVO-a, pozivamo na razum borce vojske Republike Srpske. Poštovane kolege borci RS-a, nismo nikada, niti možemo zaboraviti vašu silu i snagu koju ste demonstrirali 1991. druge , pa i 1993. godine.

Jednako tako ne zaboravljamo ni 1995.godinu kada je HVO stajao nad Banjalukom i samo pametnom odlukom političkog i vojnog vodstva HR HB, nijedna granata nije doletjela do tog prekrasnog grada. Znano je i ne možete ni zaboraviti ni zanijekati koje su tada bile pozicije HVO-a i AR BiH naspram Vojske RS.

Što vam želimo reži? Ovaj apel za razumom, nije namjera nepriznavanja prava srpskom narodu da realiziraju svoju državotvornost. U konačnici već ste državotvoran narod u BiH, a ako to želite prikazati kroz Republiku Srpsku? Eee onda... Onda svakako moramo podsjetiti, Radovanov RS je jednako državotvoran kao i Matina HR HB ili Alijina BiH, a to opet vraća priču na početak.

Naravno, ne daj Bože, nije početak 1991.godine, nego je početak u starom, novom Dejtonu. Razum i politička volja za trajnim mirom na ovim prostorima, a nikako huškačko evociranje uspomena na "slavne", ali kratke i tragične periode svoga naroda, to mora biti smjernica za rješavanje nacionalnog, teritorijalnog i političkog pitanja u Bosni i Hercegovini.

Gospodo državljani, političari iz vodstva RS-a, nitko vam iz reda hrvatskog naroda nema pravo pokloniti Posavinu, sigurni smo da ni kod Bošnjaka nitko se neće odreći Srebrenice, naravno nitko vam ne može uskratiti pravo na Grahovo. Gospodo nitko razuman nije zadovoljan postojećim rješenjem. Bosna i Hercegovina je upravo u vremena na koja se prizivate priznata kao država, njena državotvornost je od tih vremena svijetu neupitna. Bio je krvav rat, treba li naglasiti da je za nas u BiH završio bez pobjednika. Znamo i kako je stao!

Unutarnji ustroj su nam napravili ili nametnuli 1995.godine Dejtonskim privremenim rješenjem, a kada je tako isti akteri bi trebali sjesti za stol ili bar oni sa prostora države BiH, i dogovoriti neko novo, po mogućnosti, trajnije rješenje. Do tada, predlažemo, da na svim zgradama na kojima stoje natpisi "Zgrada vlade...", treba skinuti iste i okačiti table sa upozorenjem "Zabranjeno paljenje vatre"!

Gospodo borci vojske Republike Srpske, vjerujemo u vaš razum, ne dopustite da nam se i djeca gledaju preko nišanske mušice, jer njihova, baš kao i oni, imaju odstupnice u Beogradu, Zagrebu ili Istambulu.

Udruga Zavjet