Nazivanje pojedinaca ustašama, četnicima i fašistima predstavlja najveći domet demokracije

Vrijeđanjem Hrvata i Srba u BiH na nacionalnom osnovu ne krše se pravila i propisi Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), pa samim tim ne postoji odgovornost Federalne televizije (FTV), navodi se...

...u odgovoru koji je RAK uputio nevladinoj organizaciji "Croatia libertas" na prigovor u vezi sa emisijom "60 minuta" FTV.

U obrazloženju RAK-a ističe se da nazivanje "ustašama", "četnicima" i "fašistima" svih koji javno djeluju suprotno interesima BiH "predstavlja najveći domet demokracije, slobode govora i djelovanja javnih emitera" s ciljem njenog postojanja i suverenosti.

"Javni emiteri u skladu s Europskom poveljom o slobodi govora imaju pravo javno i na račun javnih osoba iznositi `kritike, mišljenja i otvarati javnu raspravu` koja ne samo `da nije društveno poželjna, već je garancija slobode medija i istraživačkog novinarstva`, što je i njihova javna obveza", navedeno je u odgovoru RAK-a.

"Croatia libertas", čiji je predsjednik Leo Pločkinić, uputila je 30. studenog 2009. godine RAK-u prigovor na emisiju "60 minuta" FTV i na kasnije emitirane emisije u kojima su osobe iz javnog i političkog života nazivane "ustašama", "četnicima" i fašistima", ili se u prilogu jasno moglo zaključiti da određeni dijelovi priloga upućuju javnost da dođe do pogrešnog zaključka.

Ova NVO ističe da se na osnovu toga što RAK nije donio odgovarajuću sankciju FTV-u može zaključiti da je ova postava RAK-a instrument zaštite "prljave" propagandne mašinerije isključivo bošnjačkog političkog kruga iz dva razloga.

"Prvi razlog je što u emisijama i prilozima `60 minuta` među `fašistima` nema pripadnika bošnjačkog naroda koji također javno politički djeluju u BiH. Drugi razlog je nacionalna struktura RAK-a od 98 posto Bošnjaka koji su vrlo bliski političkim unitarističkim ciljevima i krugu naroda iz kojeg i sami dolaze, pa je ovdje očito riječ o pristrasnosti", navodi se u današnjem priopćenju "Croatia libertasa" i ističe da je riječ o načinu političkog razračunavanja s oponentima SDP-a preko emisije "60 minuta".

Zbog toga što ovakav način rada FTV-a i emisije "60 minuta" budi kod građana osjećaj nesigurnosti koji može dovesti do lokalnih ili općih nesretnih previranja, "Croatia libertas" zahtijeva da bude preispitano djelovanje ovog medija, pravnu odgovornost odgovornih osoba, te pokretanje ispitivanja javnog mnijenja o nužnosti ukidanja ili reorganizacije FTV-a i emisije "60 minuta".

Ova organizacija podnijela je nadležnim tužiteljstvima kaznene prijave protiv FTV-a i RAK-a zbog izazivanja međunacionalne i međuvjerske mržnje. Također, protiv odgovornih osoba 13. ožujka prošle godine podnesena je i privatna tužba za klevetu s ciljem zaštite ljudskih prava i dostojanstva političkih žrtava FTV-a i RAK-a.

(srna)

Tagovi: RAK 60 minuta
15.03.2011 u 21:29
loading...