Nastavlja se pojačani inspekcijiski nadzor u FBiH

inspekcija, Sarajevo, Hercegovina, inspekcija, zapečaćeni objekti, HNŽ, federalna inspekcija, press konferencija, ibrahim tirak, kontrola, federalna inspekcija, kladionice, zatvaranje, oprez, inspekcija, HNŽ, inspekcija, inspektori, Tomislavgrad, Livno, akcija, inspekcija, inspektori, Hercegovina, inspektori, inspekcija, Zakon, inspekcija, federalna inspekcija, FBIH, federacija, Federacije BiH, inspekcija, inspekcija, Hercegovina
Tim povodom danas je u Sarajevu održana press-konferencija, na kojoj je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak izjavio da Federalna uprava za inspekcijske poslove razmišlja kako formirati stalni tim inspektora i kako doći do sredstava za taj određeni broj inspektora koji bi čitavu godinu samo pratili rad "na crno".

Prilikom obavljanja kontrola organizatora pijaca i zatečenih osoba koje su obavljale neregistriranu djelatnost na pijacama Markale, Sirano, Otoka 1- Merkur, Ilidža i Vogošća, u Kantonu Sarajevo, izrečene su novčane kazne organizatorima, tj. upravama gradskih pijaca u pojedinačnom iznosu od 13.500 KM zbog nepoštivanja pijačnog reda.

Na taj način su izrečene mjere zabrane rada za 95 posto kontroliranih objekata u kojima se obavljao rad bez odobrenja.

- Mora se naći neki model da nije isto prodavati na štandu i u nekoj trgovini. Po Zakonu o trgovini u Federaciji BiH, isto je trgovina u Mercatoru i na pijaci. Želimo to sagledati realno i promijeniti - rekao je Feni Tirak, dodajući da su „pijace leglo organiziranog šverca".

Naglašava da „problem nije kod onih koji imaju jedan štand, nego kod onih koji imaju više od 20 štandova na pijacama".

U tom smislu, Federalna uprava za inspekcijske poslove će, u suradnji s županijskim organima, Vladi Federacije uputiti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o trgovini u FBiH (koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri) radi donošenja efikasnog zakonskog rješenja za ovu specifičnu kategoriju djelatnosti.

Na osnovu pojačanih inspekcijskih nadzora, potvrdio je Tirak, zaustavljen je trend rasta nezaposlenih, te je u okviru drugog ciklusa nadzora, u toku 30 dana, uvedeno 5.315 novozaposlenih radnika u prava.

Kao još jedan problem s kojim se suočavaju inspektori u Federaciji BiH, kako je naveo glavni inspektor rada Muhamed Pašukanović, jest fiskalizacija i nedovoljan broj inspektora za kontrolu tržišta rada u Federaciji BiH.

- Fiskalizacija mora zaživjeti. Obveza je da tome građani daju doprinos, a zbog ozbiljnosti problema možda će se čak i zakonski intervenirati - kazao je Pašukanović, te dodao da poslodavci nemaju svijest da poštuju zakon.

Od ponedjeljka počinje treći ciklus nadzora na području Federacije BiH.

- Pozivamo sve subjekte nadzora u FBiH da svoje poslovanje uvedu u zakonske okvire, a građanima Federacije BiH ponovno ukazujemo na obvezu poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima u smislu zakonske obaveze uzimanja fiskalnog računa za izvršene usluge tj. kupljeni proizvod - poručio je Muhamed Pašukanović, glavni inspektor rada Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Fena