Nastavlja se gradnja ceste Neum - Stolac, traže se izvođači

cesta prema neumu

... razvoj turizma u FBiH" utvrđenih proračunom FBiH za 2017. Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u iznosu od 2,700.000 KM. Sufinanciranje razvoja turizma, kako je obrazloženo, jedan je od načina obogaćivanja i kvalitativnoga unapređivanja turističke ponude i promocije te približavanja suvremenim turističkim trendovima, piše Večernji list BiH.

Federalna Vlada usvojila je izvješće o provođenju projekata po programu javnih investicija u sektoru energetike, zaključno s 31. ožujka 2017. Izvješćem su obuhvaćeni projekti koje provodi JP Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo (Vjetroelektrana Podveležje 1, HE Vranduk, HE Janjići, HE Una Kostela, HE Babino Selo, Blok 7 - 450 MW TE Tuzla, Blok 8 - 300 MW TE Kakanj, RiTE Bugojno 300 MW, hidrotehnički objekt - tunel "Ribnica" te opreme mehaniziranih širokočelnih kompleksa za podzemnu eksploataciju ugljena "Stara jama" ZD RMU " Zenica" d.o.o. Zenica i ZD RMU "Kakanj" d.o.o. Kakanj).

Od projekata u provedbi JP EP HZ HB d. d. Mostar obuhvaćeni su CHE Vrilo, distribucija električne energije, vjetroelektrana Mesihovina i SCADA/DMS/OMS s pripadajućim komunikacijskim sustavom. Izvješće se odnosi i na uvođenje plina u SBŽ-u u realizaciji BH-Gasa d.o.o. Sarajevo. Svi ti projekti su u realizaciji i u okviru su programa javnih investicija FBiH. Donesena je odluka da iz tekuće rezerve Vlade Federacije proračuna FBiH za 2017. Federalnom ministarstvu prometa i veza bude izdvojeno 700.000 KM. Taj iznos je, kako je obrazloženo, namijenjen eksproprijaciji u vezi s izgradnjom ceste Neum - Stolac, na dionici Broćanac - Cerovica.

Vlada FBiH će, zaključeno je, nadležnim institucijama uputiti urgenciju kako bi, s obzirom na to da su sredstva već osigurana, što prije okončali izbor najpovoljnijeg izvođača radova na ovoj dionici. Vlada FBiH donijela je dvije odluke o raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću. Prvom odlukom je Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti odobrena raspodjela 725.647 KM, a od tog iznosa je 212.180 KM namijenjeno za financiranje programa i projekata iz oblasti zaštite prava djece koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije, prosjačenja, a 513.467 KM za financiranje programa i projekata iz oblasti sudjelovanja u liječenju, prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki.

Drugom odlukom odobreno je Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike 2,418.826,07 KM, od čega je 2.219.326,07 KM predviđeno za financiranje programa i projekata koji se odnose na zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom u smislu poboljšanja životnih uvjeta i rada njihovih organizacija.

Daljnjih 179.500 KM raspodijeljeno je za programe i projekte koji se odnose na rad javnih kuhinja, a 20.000 KM raspodjeljuje se za programe i projekte smještaja i utočišta žrtvama torture i nasilja. Vlada FBiH je Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije odobrila izdvajanje 3,7 mil. KM s pozicije kapitalnih transfera javnim poduzećima, namijenjenih financiranju razvojnih projekata gospodarskih društava iz oblasti namjenske industrije.