Nastavak suđenja za zločine u Trusini 25. ožujka

Sead Ćosić, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade Armije BiH, rekao je kako je u proljeće 1993. godine učestvovao u prijevozu ranjenika iz sela Parsovići (općina Konjic), te da se vozio sa Samirom Šemsovićem, zvanim Samko, koji je u putu podlegao, javlja BIRN - Justice Report.

„U vozilu je bio i Samkov saborac, koji je bio u alkoholiziranom stanju i koji nam je govorio da će nas pobiti ako umre. Kad je doktor rekao da je Samko preminuo, taj vojnik je zaplakao i sa njega je skinuo lančić", rekao je Ćosić, dodavši da mu nije poznato na kojem je području Samko bio ranjen.

Svjedok je rekao da je sutradan „od vojske" saznao za pokolj u Trusini.

Na upit obrane šestooptuženog Zulfikara Ališpage, da li mu je poznato ko je napao Trusinu, svjedok je rekao da je čuo od vojnika da su „akciju izvršili Zukini".

Zulfikar Ališpago zvani Zuka je, zajedno sa Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem, optužen za napad na selo Trusina 16. travnja 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Kako smatra Tužiteljstvo BiH, Ališpago je u to vrijeme bio komandant Specijalnog odreda za posebne namjene „Zulfikar"  Armije BiH (ABiH) i na teret mu se stavlja to što nije kaznio podređene vojnike koji su učestvovali u ubojstvima, dok se Bojadžić, Ališpagin zamjenik, tereti da je rukovodio napadom.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić bili pripadnici Specijalnog odreda „Zulfikar", a da je Senad Hakalović bio pripadnik 45. brdske brigade „Neretvica".

Na ovom ročištu, iskaz je dao i Himzo Hondo, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade ABiH, koji je rekao da je tada samo Samko prevezen u Suhodol (općina Tarčin).

Nastavak suđenja zakazan je za 25. ožujak ove godine, javlja BIRN - Justice Report.