Nastavak suđenja za napad na policijsku postaju u Bugojnu

teroristički napad, terorizam, teroristički napad, teroristi, teroristički napad, terorizam, bombaški napadi, Bugojno, teroristički napad, Bugojno, Bugojno, teroristički napad, vehabije, Bugojno, teroristički napad, teroristički napad, Bugojno, Bugojno, eksploziv, Sipa, terorizam, Bugojno, napad
Tužiteljstvo je predložilo da na današnjem ročištu svjedoče pripadnici policije Mugdim Škandro i Marinko Kolak, koji su u vrijeme napada bili na svojim radnim mjestima.

Tužiteljstvo BiH tereti Harisa Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića da su počinili teroristički čin nanošenja velike štete BiH, pri čemu je s umišljajem ubijena jedna osoba, dok su Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško optuženi za krivično djelo pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Tijekom aktiviranja improvizirane eksplozivne naprave, koju je Čaušević postavio na zid policijske postaje u Bugojnu, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teže je ozlijeđena policajka Edina Hindić, dok je nekoliko policajaca zadobilo lakše ozlijede.

Tom prilikom nanesena je i velika materijalna šteta policijskoj postaji, susjednim stambeno-poslovnim objektima, kao i na nekoliko automobila, koja iznosi više od 700.000 KM. U optužnici se navodi da je cilj optuženih bio zastrašivanje stanovništva i ozbiljna destabilizacija osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH, javlja FTV.