Nastavak akcije kodnog naziva 'Džoker'

akcija, Sipa, Porezna uprava
Na području regionalnog centra UNO u Tuzli aktivnosti na terenu provode se kod 13 obveznika, dok se na području regionalnog centra UNO u Sarajevu vrše provjere poslovanja kod 5 obveznika. Radi se o pravnim osobama koje su u prethodnom razdoblju imali poslovnu suradnju s tvrtkom iz Sarajeva, koja je jučer tijekom dana bila predmet provjera službenika UNO i SIPA-e.

Cijeli slučaj otkrili su službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH još u kolovozu 2013. godine kada se posumnjalo da se određena količina kineske robe nezakonito uvozi u BiH, na način da se prilikom uvoznog carinjenja prilažu lažne fakture umanjene vrijednosti kako bi se smanjio iznos uvoznih davanja koje se moraju platiti prilikom uvoza robe porijeklom iz Kine u BiH.

U tom kontekstu službenici UNO u prethodnom periodu prikupljali su dokaze na način da je bila uspostavljena posebna suradnja sa carinskom službom Republike Hrvatske sa kojom je vršena posebna razmjena informacija o vrsti i količini robe koja je izlazila iz Hrvatske, a ulazila u Bosnu i Hercegovinu. Jedan od rezultata koji je po ovom pitanju već ranije ostvaren je oduzimanje 21.984 komada raznih parfema svjetski poznatih proizvođača, koje su u prosincu 2013. godine oduzeli službenici UNO u Sarajevu. Parfemi, koji su se tada pokušali prokrijumčariti na tržište BiH procjenili su se na tržišnu vrijednost u iznosu od 1.500.000 KM.

Tada je, jučer kontrolirani obveznik iz Sarajeva, prijavio za uvozno carinjenje u BiH pošiljku u kojoj su bili prijavljeni dezodoransi kineskog porijekla u pojedinačnoj vrijednosti od 0,71 eura po komadu. Detaljnim pregledom pošiljke službenici Uprave za neizravno oporezivanje, umjesto prijavljenih dezodoransa otkrili su više od 8 tona raznih parfema, svjetski poznatih proizvođača.

U nastavku akcije kodnog naziva ''Džoker'', u kontrolama koje su jučer započete, a nastavljene danas, bit će otkriven ukupan iznos utajenih dadžbina za koji se sumnja da je oštećen proračun BiH, nakon čega će UNO pripremiti izvještaje i proslijediti Tužiteljstvu BiH.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni, priopćeno je iz UNO BiH.