Nalogodavci likvidacija u BiH čekaju zastaru

eksplozija, Sarajevo, terorizam, srednja bosna, Jozo Leutar, ubojstvo, Travnik, Mehmed Žilić, Jozo Leutar, ubojstvo, Jozo Leutar, ubojstva
Time je Hrvatska napravila značajan korak koji će omogućiti procesuiranje brojnih, mahom političkih ubojstava za koje se do sada smatralo da su zastarjela ili im prijeti zastara, piše Dnevni avaz.

Opstruirane istrage

Istovremeno, na taj način Hrvatska u potpunosti svoje zakonodavstvo prilagođava onom u Europskoj uniji. I, dok se u Hrvatskoj stvaraju uvjeti za procesuiranje svih onih počinilaca za koje se sumnja da su još prije posljednjeg rata u toj zemlji, počinili neko zlodjelo, desetinama političkih likvidacija u BiH prijeti zastara.

Prema važećem zakonodavstvu, naime, u BiH ne postoji čak ni pravna kvalifikacija "politička ubojstava", nego se sve likvidacije zavode mahom u kategoriji običnih ubojstava, za koje zastara nastupa nakon 20 godina.

Upravo na tu činjenicu vjerovatno se oslanjaju svi oni koji godinama zataškavaju i opstruiraju istrage, prvenstveno u slučajevima likvidacije Nedžada Ugljena, Joze Leutara, Ramiza Delalića Ćele...