Nakon teksta u "Slobodnoj": Federalna policija otvorila istragu o ubojstvu strica Ante Đapića

Lex Perković, BIH, ubojstvo, anto đapić, Lex Perković, UDBA, popis, UDBA, Josip Perković, Vinko Sindičić, Općinski sud u Rijeci, UDBA, Josip Perković, UDBA, Stjepan Đureković, Zdravko Mustač, ubojstva, politički motivirano ubojstvo, Ilija Zovko, Ivan Grujić, Andrija Hebrang, Haški dokument, dragovoljci Domovinskog rata, žrtve komunističkih zločina, transkripti Haškog suda, UDBA, kodno ime Boem, ubojstva, ubojstva emigranata, slučaj Perković, UDBA, ubojstvo, UDBA, grob, likvidacija, UDBA, Nikica Martinović, Zastara nakon 25 godina, Atentati i otmice, Austriji, Milan Kučan, Josip Perković, UDBA, Andrija Hebrang, skrivena grobišta, Fred Matić, dr. Franjo Tuđman, dragovoljci Domovinskog rata, Auschwitz, holokaust, Zoran Milanović, židovi, komemoracija, sdph, Bleiburg, SFRJ, zatočenici, obeštećenje, nakon počinjenih egzekucija, UDBA, crna lista, OZNA, KNOJ, žrtve komunističkih zločina, komunisti, špijun, domaći izdajnici, katolička crkva, Slovenski publicist, Roman Leljak, oz
...političkog emigranta Ante Đapića, inače strica poznatog pravaša Ante Đapića, koji je ubijen u njemačkom gradu Nuernbergu u lipnju 1989. godine. Aktualni predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Đapić već cijelo desetljeće, različitim povodima, za likvidaciju svojega strica proziva Anđelka Hrgića koji je u to vrijeme bio voditelj Udbina ureda u Livnu, a danas drugi čovjek državne policijske agencije SIPE.

- Istragu smo pokrenuli na temelju medijskih napisa jer je Ante Đapić državljanin Bosne i Hercegovine. Ne želimo doći u poziciju u kojoj se sada nalazi Hrvatska s „Lex Perković" i zato smo odlučili istražiti taj slučaj iako nećak Ante Đapića, koji javno proziva Udbin ured u Livnu kao i neke konkretne osobe, nije podnio kaznenu prijavu ni protiv koga u BiH. Zatražit ćemo od njemačke policije izvješće o tom slučaju i provesti ovdje temeljitu istragu kako bismo izbjegli probleme s kojima se sada suočava Hrvatska - kaže za „Slobodnu" direktor Federalne policije Dragan Lukač. Ante Đapić izražava zadovoljstvo što je Federalna uprava policije BiH otvorila istragu u slučaju likvidacije njegova strica.

Hoće li se odazvati?
- Pozdravljam istragu koju je počela Federalna policija. Reperkusije slučaja Perković otvorile su jedan proces koji se više ne može zaustaviti i gurati pod tepih. Samim tim što je Federalna policija otvorila istragu o likvidaciji mojega strica jasno je da će morati demaskirati i model funkcioniranja Udbe u BiH. To neće moći ostati samo na mojem stricu, nego će se otvoriti i pitanje ubojstava svih drugih političkih emigranata.

Naime, velik broj ubijenih hrvatskih političkih emigranata zapravo su državljani BiH, što i toj zemlji stvara obveze u rasvjetljavanju činjenica i zbog čega se u perspektivi može suočiti s europskim uhidbenim nalogom.

Kako je Anđelko Hrgić drugi čovjek državne policije, ne znam hoće li se odzvati na ispitivanje nižerangiranoj entitetskoj policijskoj agenciji, međutim ipak očekujem da će se pronaći modalitet kako da se istraže činjenice. Hrgić zna tko je naredio ubojstvo mojega strica, kao što zna tko je Karlo koji je izvršio likvidaciju - kaže Đapić za „Slobodnu" dodajući da je i naš list, pišući o likvidaciji njegova strica odnosno o djelatniku SIPE s udbaškom prošlosti pomogao u procesu otvaranja istrage u BiH.

Inače, osim Ante Đapića koji je 26. lipnja 1989. godine ubijen u Njemačkoj, a koji je bio državljanin BiH, još je 25 hrvatskih političkih emigranata s BH državljanstvom likvidirano u inozemstvu. Naime, prema izvješću Vijeća za žrtve terora u inozemstvu SFRJ, koje je radilo cijelo desetljeće na prikupljanju podataka o političkim ubojstvima, likvidirano je 68 emigranata, od čega ih je 26 s BH državljanstvom. Hoće li nakon istrage o likvidaciji strica Ante Đapića Federalna policija otvoriti istrage i u slučaju ostalih 25 političkih likvidacija ostaje vidjeti.

Slobodna Dalmacija