Nakon što je Vlada FBiH smijenila nadzorne odbore: SDA i HSP prave kaos u javnim poduzećima!

...elektroprivrede i dvije pošte, u ovim kompanijama stranke koje više nisu dio nove parlamentarne većine dale su nalog svojim ljudima da zloupotrijebe pozicije te da, suprotno zakonu, zaposle što više ljudi bliskih ovim strankama.

Ovu informaciju potvrdio nam je i šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara, koji je kazao da je zbog toga ovaj dom na prekjučerašnjem zasjedanju zatražio od Vlade FBiH da izvrši pojačan nadzor nad radom ministarstava, javnih preduzeća, ustanova i agencija u FBiH.

Smjena rukovoditelja

„Dok se ne izvrše smjene, oni će nastojati zloupotrijebiti te pozicije kako bi riješili svoje stranačke dužnosnike na nezakonit način te kako bi nezakonito raspolagali sredstvima iz proračuna", rekao je za Dnevni avaz Marinko Čavara.

On je naveo da ima prijave o tome da se u "Elektroprivredu HZHB" svaki dan dovodi po nekoliko novih radnika mimo natječaja i zakonom propisanih procedura. Naveo je da se i u drugim poduzećima smjenjuju rukovoditelji pojedinih izvršnih jedinica.

„Apsolutno je neprihvatljivo da se na ovakav način državni resursi i imovina svih građana zloupotrebljavaju u stranačke svrhe, a pogotovo trenutku kada ovi kadrovi nemaju podršku ni Parlamenta ni Vlade FBiH", naglasio je Čavara, poručujući da nova parlamentarna većina ima mehanizme da ovim zloupotrebama stane ukraj.

Jedan od posljednjih poteza da, kršeći zakonske odredbe, učvrste pozicije svojih kadrova u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, u posljednje vrijeme pokušali su izvesti još aktualni ministar rada i socijalne politike FBiH Vjekoslav Čamber i njegov tajnik Fehim Bekan.

Čamber i Fond

Iz Čamberovog ministarstva, naime, putem Federalne vlade su Parlamentu FBiH upućene izmjene odluke o osnivanju ovog fonda, kojima ovaj kadar HSP-a pokušava učvrstiti direktorsku poziciju svog stranačkog kolege Ivice Marinovića.

To je urađeno tako što su u odluci izmijenjeni kriteriji za direktorsku funkciju, kako bi Marinović, koji nema fakultet društvenog smjera, niti je osoba s invaliditetom, i dalje mogao obavljati ovu funkciju.

Slične zloupotrebe, kako su nam kazali naši izvori, najavljuju se i u "BH Telecomu", kompaniji koju kontrolira SDA.