Nakon prijetnji, psovka i uvreda Budimir raskinuo suradnji s djelatnicima svog ureda

Živko Budimir
Odluka je donesena nakon obavljenog razgovora s njima, a razlog je neprofesionalno ponašanje i retorika, koji su upotrijebili u razgovoru s novinarima Dnevnog avaza.

Predsjednik Budimir ponašanje svojih djelatnika smatra neprimjernim i nedopustivim te smatra svojom obavezom sankcionirati ih, priopćeno je iz Budimirova ureda.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir nazvao je pisanje Dnevnog avaza u današnjem tekstu pod naslovom "Za cvijeće 545, a za gozbu u restoranu 200 marka!" s nadnaslovom "Kako je Budimir za dan potrošio 20.000 KM iz budžeta" grubom manipulacijom koja je objavljena s ciljem blaćenjem predsjednika FBiH, ne mareći o osjećajima osoba koje su u tom tekstu spomenute i kršenjem temeljnih pravila medijskog djelovanja i objavljivanja istine.

On tvrdi da je iznos isplata od precizno 19.970 KM obuhvatio naknade četvero uposlenika po ugovoru o djelu u Uredu predsjednika FBiH kao i neke troškove nastale u razdoblju dužem od tri mjeseca.

Ističe da se službeni ručak u restoranu Cappucino nije dogodio na dan kako je to navedeno (prekjučer) jer tada nije ni bio u Sarajevu, te da su računi plaćeni hotelu Alem nastali u razdoblju dužem od tri mjeseca.

- Kao Predsjednik FBiH i čovjek iskazujem poštovanje žrtvama rata, te nazočim obljetnicama pogibije civilnih i vojnih žrtava rata bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Cvjećari Kaktus nije plaćano "cvijeće" već vijenci kupljeni za te namjene. S obzirom na to da ti troškovi nisu plaćani kako su nastajali, iznos od 545 KM odnosi se na više računa i duže vremensko razdoblje, a koji su realizirani jednokratno, što nije navedeno u tekstu, kaže Budimir naglašavajući da je jako tužno i bez imalo respekta prema žrtvam čak i onima u Srebrenici spominjati ovu sumu novca, što, po njemu, dokazuje da nekim političarima i njihovim medijima cilj opravdava sredstvo.

Dalje navodi da angažiranim uposlenicima po ugovoru o djelu Ureda predsjednika FBiH koji su navedeni u tekstu, isplaćeni honorari nisu prikazani na potpun, pa time niti na istinit način, te da se radi o honorarima za tri mjeseca rada.

Budimir je ovom prilikom pozivao javnost i na usporedbu proračuna entitetskih predsjednika, ističući da Milorad Dodik, predsjednik RS - manjeg entiteta, raspolaže proračunom u iznosu od 10,919 milijuna KM, a Živko Budimir, predsjednik FBiH s 1,7 milijuna KM koji je još dodatno rebalansom proračuna umanjen na 1.581.000 KM.

- Cilj novinara naručenog navedenog teksta, iako svjestan da je suma od 19.970 KM potrošena za nekoliko mjeseci, bio je sugestivno djelovati i prevariti javnost da predsjednik FBiH istu sumu troši dnevno. Sve navedeno u tekstu Avaza demantiram uz argumente i dokaze, iako sam uvjeren da veliki dio javnosti zna da ovakvi tekstovi u svjetlu aktualne trke za pozicijama, novcem i imunitetom u vlasti, služe samo jednom: ne birajući sredstva dovesti na vlast vlasnika Dnevnog avaza i njegovu privatnu političku stranku SBB, rekao je Budimir.

Potcrtao je da su dvojica uposlenika ureda predsjednika, osobno pogođeni ovim tekstom i spominjanjem njihovih imena zbog isplaćenih naknada za korektan rad u Uredu predsjednika u oblasti braniteljske problematike, neprimjereno reagirala prema novinaru koji je autor ovog zlonamjernog i nekorektnog teksta, a u kome su oni bezobzirno i nepravedno iskorišteni za napad na njega i za taj postupak će biti sankcionirani.

- Jednako tako očekujem od urednika i vlasnika Dnevnog avaza da sankcioniraju ovakav neprofesionalan, nemoralan i tendenciozan tekst njihovih novinara, poručio je Budimir u priopćenju za javnost.