Nakon osam godina u HNŽ dostupna 22 nova besplatna lijeka

zdravlje, lijek, Ranitidin, Ranisan, lijekovi, BIH, lijekovi, SKB Mostar, Gornji Mamići, lista lijekova, vijesti, liječnik, Posušje, zavod za javno zdravstvo zhž, lijekovi, Dom zdravlja Posušje

Na današnjoj, 103. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, usvojila Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Današnjom Odlukom, na listu Lijekova koja nije proširivana od 2011. godine, uvrštena su 22 nova generička lijeka iz grupe inzulina, antiepileptika, antikoagulansa, antihipertenziva, antipsihotika, antidepresiva, analgetika i hipolipemika. Također je utvrđena „A" i „B" lista lijekova, s tim da se lista „A" financira u 100% iznosu na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, dok se na „B" listi nalaze lijekovi sa sudjelovanjem Zavoda u određenom postotku. Na taj način, uvodi se red u utvrđivanju listi lijekova u pogledu financiranja. Za financiranje nove proširene Liste u prvoj godini propisivanja bit će osigurano oko 1,5 milijuna KM. Istaknuto je kako je, nakon nedavnog donošenja Odluke kojom se povećava obujam prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, današnja Odluka potvrda odlučnosti Vlade da intenzivno radi na proširenju prava zdravstvenih osiguranika.

Vlada je utvrdila način utroška, kriterije, uvjete i način raspodjele sredstava u ukupnom iznosu od 100.000 KM koja će biti utrošena za financiranje projekata socijalne politike. Istaknuto je kako će sredstva, nakon provedenog javnog poziva, biti dodijeljena projektima koji su, uz ostalo, usmjereni na pružanje potpore starijim osobama, promoviranje i zaštitu ljudskih prava i prava djeteta, te programe socijalnog poduzetništva. Iz područja socijalne skrbi usvojena je i Odluka kojom se utvrđuju način utroška, kriteriji, uvjeti i način raspodjele 72.000 KM za javne kuhinje u HNŽ. Također, kako bi početkom nove školske godine nastavila redoviti projekt dodjele školskog pribora i školskih torbi za učenike iz socijalno ugroženih obitelji, Vlada je dala suglasnost resornom Ministarstvu za pokretanje postupka nabave u ukupnoj vrijednosti od 50.000,00 KM.

U svezi s radom Ministarstva za pitanja branitelja, Vlada je usvojila Program utroška sredstava vrijedan oko 2,5 milijuna KM. Sredstva će, uz ostalo, biti utrošena za financiranje braniteljskih udruga i organizacija, stambeno zbrinjavanje, zdravstveno osiguranje, ortopedska i druga pomagala, medicinsko preveniranje i rehabilitiranje, te pomoć programima upošljavanja i samoupošljavanja branitelja. Također, usvojeno je niz odluka koje se odnose na odobravanje jednokratnih novčanih pomoći za pokrivanje troškova liječenja branitelja i članova njihovih obitelji i usluge banjsko-klimatskog liječenja odnosno medicinskog rehabilitiranja. Vlada je razmotrila i tekst Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kojega je sačinilo Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida, te usvojila Zaključak da primjedbe na njegov sadržaj uputi Skupštini HNŽ.

Iz resora Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, Vlada je usvojila Program utroška 200.000,00KM za transfer neprofitnim organizacijama. Ciljevi Programa su rješavanje specifičnih lokalnih problema vezanih za okoliš i prirodu, unapređenje kvalitete života šire zajednice, podizanje razine svijesti građana o zaštiti okoliša te unapređenje komuniciranja i suradnje Ministarstva s neprofitnim organizacijama kao bitnim sudionicima provedbe mjera zaštite okoliša i prirode.

Vlada je, također, usvojila Program utroška 1.100.000,00KM namijenjenih jačanju turističkih kapaciteta. Istaknuto je kako su ciljevi Programa, uz ostalo, podizanje konkurentnosti, kvalitete i promoviranja kroz potporu ulaganjima u poboljšanje strukture, kvalitete i dodatne ponude smještanih objekata, razvitak novih i inovativnih turističkih proizvoda u destinaciji, te aktiviranje neiskorištenih turističkih resursa i kreiranje novih motiva za dolazak turista.

Nastavljajući potporu lokalnoj zajednici u HNŽ, Vlada je i ove godine usvojila Odluku kojom je utvrdila način utroška 1.500.000,00 KM za prijevoz učenika osnovnih škola.

Iz resora Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, također su donesene odluke o raspisivanju javnih poziva za sufinanciranjem djelatnosti i projekata iz područja športa i kulture.

Vlada je razmotrila i prihvatila Informaciju o lošem stanju zgrade Županijskog suda u Mostaru te usvojila Zaključak kojim je zadužila Fond za zaštitu okoliša da uradi procjenu potrebnih radova s ciljem traženja pomoći međunarodnih institucija koje mogu sudjelovati u obnovi zgrade.

Usvojena je i Odluka o načinu obračuna troškova prijevoza za uposlene korisnike Proračuna HNŽ kojom se, na jednoobrazan način, utvrđuje naknada za troškove prijevoza od mjesta prebivališta do radnog mjesta i natrag. Odluka će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine.

vecernji.ba