Nakon najave vala prosvjeda MIO FBiH obećao povećanje mirovina

Za sada se ne zna hoće li to povećanje biti od četiri ili pet posto, kazao je glasnogovornik Zavoda Tomislav Kvesić.

Time će biti ispunjen jedan od zahtjeva Saveza udruženja umirovljenika FBiH, čiji su članovi odlučili pokrenuti val prosvjeda u svibnju u svim većim gradovima Federacije ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, piše Dnevni avaz.

Osim povećanja mirovina, oni traže i isplatu najmanje 60 milijuna KM duga od Vlade FBiH, osiguranje novca za beneficirane umirovljenike za ovu godinu, preraspodjelu domaćeg bruto proizvoda te odnos mirovina i prosječne plaće jedan naprema 60 posto.

"Povećanje mirovina neće biti ispunjeno jedino ako se dogodi nešto izvanredno na što mi ne možemo utjecati. Što se tiče povećanja mirovina, mi ćemo naše ispuniti. Ostali zahtjevi umirovljenika nemaju veze s nama. To je stvar Vlade FBiH. I mi od nje tražimo da nam vrati dug. Utvrđena je njegova visina, a imamo obećanje od premijera Mustafe Mujezinovića da će se isplata duga planirati. Sada ostaje pitanje hoće li nova vlast to prihvatiti. Vjerujemo da hoće, jer se ovdje radi o primjeni zakona, a ne o nečijoj dobroj volji. Sve drugo bit će nezakonito djelovanje", kaže Kvesić.

Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO FBiH, kazao je jučer novinarima da presuda iz Strasbourga o isplati mirovina umirovljenicima iz RS koji su se vratili u FBiH, neće biti težak udarac za Federalni zavod. No, u Savezu udruženja umirovljenika FBiH ne misle tako.

Prema njihovoj računici, kada se "prebije" broj onih koji žele primati mirovinu u FBiH i obrnuto, ostane oko 1.000 umirovljenika iz RS koji će, kako je rečeno, pasti na teret Zavoda.

"Poučeni ranijim iskustvima, vjerujemo da će ovaj broj utjecati na isplatu naših mirovina", poručili su iz Saveza.

dnevni avaz