Nakon Inzkovog izvješća, Rusi traže ukidanje OHR-a, Njemci izmještanje iz BiH

On je poručio članicama UN-a da pročitaju i pismo koje je uputio predsjednik Srpske Milorad Dodik.

"Rusija je u više navrata primjetila da nema dokaza o kršenju sporazuma. Recimo, optužbe RS zbog spuštanja zastave BiH nisu objektivne, jer se ne spominje uklanjanje srpskih simbola u ostatku zemlje", naglasio je Čurkin i dodao da Rusija smatra da je potrebno ukinuti OHR.

Njemački veleposlanik u UN Peter Viting rekao je da Ured visokog predstavnika (OHR) treba izmjestiti iz BiH, a sadašnje osoblje pripremiti da privede kraju zadatke koje trenutno obavljaju.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio izvještaj na sjednici Vijeća sigurnosti UN, Vitintg je ocjenio da je međunarodna zajednica često ispravljala nedostatke u domaćim političkim procesima, što više ne može biti nastavljeno, budući da takav pristup nije uspio natjerati lokalne političare da izaberu rutu kompromisa.

Viting je naveo da je taj angažman nekad čak stvarao alibi političkim liderima da ne uzmu reforme u vlastite ruke, ocjenivši da instrumente kojima je prošao rok trajanja treba prestati koristiti.

Istakavši da je odvajanje Specijalnog predstavnika EU od OHR-a bio važan korak da se to postigne, Viting je rekao da je naredni važni korak da u BiH bude prisutna jedino EU i njena europska perspektiva.

Govoreći o mogućnosti podnošenja tužbi protiv bivšeg osoblja OHR-a, Viting je rekao da je potreban sveobuhvatan odgovor na pitanje kako postupiti kada je riječ o imunitetu sadašnjeg i bivšeg osoblja OHR-a, kako bi se očuvalo ono što je OHR postigao u prošlosti.

"Namjeravamo se tim pitanjem baviti u budućnosti i pozivamo ostale članice da nam se u tome pridruže", rekao je Viting.

Zamjenik američkog veleposlanika Rozmari di Karlo istakla je u svom obraćanju da se veoma raduje zatvaranju OHR-a, ali da je potrebno prethodno ispuniti preostale uvjete.

"Podržavamo pojačano prisustvo EU u BiH i specijalnog predstavnika Petera Sorensena. Njegov ured mora imati sredstva, političku podršku i operativnu fleksibilnost da vodi BiH na putu ka EU", rekla je ona.

srna