Nakon dogovora SDP - SDA, SNSD - SDS, na redu Hrvati

Hrvati u BIH, dogovor, vlast, HDZ BiH, HDZ 1990, Božo Ljubić, Dragan Čović, HDZ 1990, HDZ BiH, Dragan Čović, Božo Ljubić
Na ovoj platformi zasad je sigurno da će se formirati vlast na državnoj razini, a ovih šest stranaka uz izborni imaju i narodni legitimitet zastupati tri naroda, kako u izvršnoj vlasti, tako i u predstojećim ustavnim promjenama.

Unatoč raznim pokušajima političkog ekshibicionizma od dijela političkih stranaka iz Sarajeva, i ovi izbori su potvrdili prijeizbornu, ali i poslijeizbornu narodnu homogenizaciju. I dok je posve jasno opredjeljenje na srpskoj, odnosno bošnjačkoj sceni, još uvijek se čeka ‘bijeli dim’ i konačna potvrda dogovora lidera dvije vodeće hrvatske stranke koja nose i najviše odgovornosti za narod.

Potvrdi li se koalicija tri puta dva od predstavnika iz triju naroda, onda bi u Zastupničkom domu BiH bila uspostavljena većina koja bi obuhvatila 32 zastupnika što je čak četvero zastupnika više od potrebne dvotrećinske potpore za izmjenu Ustava. Postizanje hrvatskog dogovora s druge strane utišalo bi male ratove na nižim razinama kakav je i slučaj u Čapljini zbog čega se jedino u dijelu ove općine ponavljaju izbori, a ne primjerice niti u jednoj od druga 5271 biračka mjesta širom zemlje.

To praktično znači i da ne postoji mogućnost prijevare na federalnoj razini gdje je još prije izbora osmišljen model za eleminiranje većinske hrvatske političke volje. Da se ne spominje odnos u županijama, gdje će Hrvati biti u stanju potpuno kontrolirati vlast u najmanje pet županija i time s dva stopala na zemlji i uzdignutim jarbolom biti u stanju boriti se za bolji ustavno-pravni položaj.

izvor: večernji list