Naknade za branitelje bit će smanjene 10%

HVO postrojavanje
...ješenja, jer predstavnici Vlade RH nisu ponudili nikakve pisane dokaze da se mirovine navedenim braniteljima neće dirati. Dragan Radić, predsjednik HVIDR-e HVO-a HB, potvrdio nam je kako su branitelji, uz prisutnost predstavnika Ministarstva obrane BiH, ranije ovog mjeseca imali sastanak s ministrom branitelja RH Predragom Matićem, ali niti tada se stvari nisu pomakle niti milimetra bliže konačnom rješenju.
- Nažalost, do sada nismo dobili nikakva jamstva da se mirovine pripadnika HVO-a neće ukidati. Od izbijanja problema, pripadnici HVO-a uredno primaju svoje mirovine i jedino što želimo jesu jamstva kako će se tako i nastaviti, istaknuo je Radić.

Smanjenja naknada

Također, on je još jednom ponovio kako oni od prvog dana traže da se u razgovore uključe Mirando Mrsić, ministar socijalne politike RH, i Ante Kotromanović, ministar obrane RH, kako bi s njima vidjeli na koji način će se njihova problematika rješavati kroz mirovinski sustav i sustav MORH-a. Kako do toga nije došlo, predstavnici HVIRD-e uputili su novi zahtjev za razgovore. Kada je u pitanju braniteljska populacija, važno je napomenuti da će se svim braniteljima koji naknade primaju iz hrvatskog proračuna, kako sada stvari stoje, od nove godine iste smanjiti za deset posto.
- Ministar Matić već je obavijestio udruge u Hrvatskoj kako će se zbog ušteda ići u smanjenja mirovina i naknada. Smanjenje se odnosi i na pripadnike HV-a i na pripadnike HVO-a. Mi smo, kao i udruge iz Hrvatske, protiv smanjenja, jer ima i drugih načina ušteda, rekao nam je Radić. S obzirom kako se u susjednoj zemlji već dulje vrijeme smanjuju primanja brojnih kategorija stanovništva, teško da će ista sudbina zaobići i branitelje.

Kronologija problema

Podsjećanja radi, cijela problematika oko 10.009 pripadnika HVO-a pojavila se u rujnu, kada je Ministarstvo branitelja bez ikakve najave izbrisalo 10.009 ratnih vojnih invalida, koji u Hrvatskoj primaju mirovine i imaju zdravstveno, ali nisu ratovali na tlu Hrvatske. Inače, radi se o pripadnicima HVO-a s "Južnog bojišta", kojima su tadašnji pomoćnici ministra obrane RH Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs izdali potvrde da su bili pripadnici Hrvatske vojske i potvrde o načinu stradavanja. Na taj način stvoreni su uvjeti da ih se uvede u mirovinski sustav Hrvatske. Navedena rješenja bila su jedini način da vojnici iz HVO-a dobiju neka prava kao i hrvatski branitelji te su ona zadržana u MORH-u i nikada im nisu dostavljena. Međutim, prije nekog vremena dio rješenja netko je uspio iznijeti iz MORH-a te je dvjestotinjak branitelja HVO-a tužilo Hrvatsku tražeći prava koja imaju i hrvatski branitelji, što je na noge podiglo tamošnju vlast.
Matić tvrdi kako je upravo zbog svega toga odlučio ukinuti status RVI-ja za svih 10.009 pripadnika HVO-a. S druge pak strane, odvjetnici koji zastupaju branitelje tvrde kako pripadnici HVO-a imaju sve dokumente koji jasno i nedvosmisleno dokazuju kako imaju sva prava kao i Hrvatska vojska te da sve što u posljednje vrijeme radi Ministarstvo branitelja ima elemente kaznenog djela. Isto tako, kategorični su u ocjeni kako niti jedan pripadnik HVO-a neće izgubiti svoja prava ako tuži Hrvatsku pred Upravnim sudom.

 Dnevni list