Najveći dio od oko 11 tisuća migranata napustio teritorij BiH i nastavio put ka RH

ilegalni migranti , epidemija, ekonomski emigranti, emigranti, ilegalni migranti , ilegalni imigranti, imigranti, azilanti, ekonomski emigranti, ilegalni imigranti, imigranti, imigranti, emigranti, ekonomski emigranti, ilegalni imigranti, drama migranata i izbjeglica, priljev imigranata, ulazak migranata

... tisuća ilegalnih migranata koji su od početka godine ušli u njegovu državu već napustio teritorij BiH i nastavio put ka Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije.

"Gdje su ljudi"

On je na konferenciji za novinstvo, održanoj u Banjoj Luci, kazao kako u BiH trenutačno boravi tek oko dvije tisuće ilegalnih migranata.

- U Bihaću je oko 700 tih ljudi, u Velikoj Kladuši isto toliko, u hotelu "Sedra" (kod Cazina) oko 200 i možda još neki manji broj u drugim mjestima i to je sve - kazao je Mektić.

Prema tom izračunu, ka Hrvatskoj je do sada uspjelo nastaviti put barem devet tisuća migranata, iako podaci hrvatskog MUP-a sugeriraju kako je taj broj puno manji. Na pitanje kako komentira ovakve razlike u procjenama, ministar Mektić u utorak je kazao kako su moguća samo dva odgovora: ili hrvatska policija sve te ilegalne migrante nije otkrila nakon prelaska granice ili ih jednostavno nije registrirala.

Kategoričan je u tvrdnji kako te tisuće migranata definitivno nisu u BiH jer bi ih se negdje moralo vidjeti.

- Gdje su ti ostali ljudi - upitao je Mektić dodajući kako je svima jasno da nitko od migranata nije zainteresiran za ostanak u BiH, kao i da policijske agencije u toj zemlji imaju precizne podatke o broju "ilegalaca" koji su ušli u zemlju.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odbacio je u ponedjeljak izjave iz BiH da se osam tisuća migranata, kojih je manje u BiH, nalazi u Hrvatskoj te ustvrdio da broj nezakonitih prelazaka cijele granice, uključujući i onu sa Srbijom, ove godine iznosi ukupno 3200.

Bilježimo 26 posto povećanje broja nezakonitih prelazaka, pri čemu je još uvijek značajan dio na granici sa Srbijom - kazao je Božinović i dodao kako hrvatska policija radi svoj posao u skladu sa zakonom i schengenskim pravilima, sve u cilju jačanja javnog reda, mira, sigurnosti i zaštite poretka za sve građane i goste Republike Hrvatske.

Nekoliko "prstenova"

Na pitanje novinara kako komentira da na području Drežnice građani često viđaju izbjeglice, Božinović je kazao da policija zaustavlja migrante na granici te da ima i nekoliko "prstenova" kojima prati i privodi eventualne krijumčare koji su u vezi s ilegalnim migrantima.

Božinović je dodao kako je ove godine broj procesuiranih krijumčara povećan za više od 70 posto. Mektić je istodobno vlasti u Republici Srpskoj, ali i medije pod njihovom kontrolom, optužio da čine sve ne bi li stanje predstavili gorim nego što ono jest te kako pritom izmišljaju probleme koji ne postoje.

HINA | Večernj list