Najgore tek dolazi - BiH pred novom, mnogo gorom krizom

Ekonomska kriza, kojom su vlasti, mnogo više od njenog stvarnog utjecaja, pravdale vlastitu neučinkovitost, mizerna je naspram financijskoj krizi koja tek prijeti Bosni i Hercegovini.

Piše Bojan Šunjić (poslovniportal.ba)

Nesumnjivo najveća rak rana ove zemlje, prekobrojna birokracija, izgubila je sve poluge prikupljanja novca koji je pokrivao njenu pohlepu. Priliv novca u proračun već nekoliko mjeseci, pa i godina, (unatoč prividnom povećanju) odavno ne može zakrpiti sve vreće bez dna na koje se trošilo.

Gospodarstvo koje je nevoljko (i šutke), punilo birokratske kase nema ih više čime puniti. Sredstva ono malo uspješnih državnih poduzeća već su potrošili. Novih tvrtki je sve manje, a ugaslih sve više. Međunarodne financijske institucije jasno su, proteklih dana, dale do znanja kako više neće financirati proračunske rupe dok se vreće ne pokrpaju ili izbrišu. A vlasti ih niti krpaju, niti one nepopravljie gase. Bez imalo ideja i znanja najavljuju pak "strožiju poreznu disciplinu" za ono malo preživjelih tvrtki koje nisu izmučile do smrti. Nije nebitno ni kako je povrat poreza odgađen preko praga izdržljivosti gospodarstva. Što će biti kada i njih ugase?

U prvi će mah, kada nestane novca za zdravstvo i školstvo, učitelje i liječnike uvjeravati kako je svemu kriva porezna nedisciplina privatnog sektora. Kada nestane novca i za plaće silnih službenika u državnoj službi, pričat će isto, ali tada već ništa neće moći ni učiniti .

U međuvremenu će se krizi u proizvodnom sektoru pridružiti i bankarski.

Iscjeđeno gospodarstvo samo je od sebe sve lošiji klijent banaka. Većinu su kredita stanovništvu banke plasirale upravo državnim službenicima. Većina su jamaca državni službenici. Kada proračunu nestane novca, a to se bez radikalnih rezova u birokraciji više ne može izbjeći, kašnjenje plaća državnim službenicima naglo će povećati broj "loših kredita". Taj skok bankarskog "najomraženijeg" postotka, zbog strukture klijenata, bit će mnogo, mnogo veći od onoga nastalog krizom u gospodarstvu proteklih godina. Banke će pooštriti uvjete, smanjiti plasmane i neizravno ugušiti još jedan značajan dio ekonomije. Otpuštanja u bankarskom sektoru također će biti neizbježna.

Takav je crni scenarij ne samo realan, nego je, sa sadašnjim vlastima i njihovim potezima, izgledno kako će se dogoditi još do kraja ove godine. Tek tada će ova zemlja shvatiti što se to događalo posljednjih godina. No tada će već biti kasno.

Što je alternativa? Smanjite namete bar za trećinu, smanjite birokraciju najmanje za trećinu, preostalim birokratama smanjite plaće (najmanje za trećinu), a ono što ostane, bar trećinu, dajte gospodarstvu.

Drugih puteva oporavka vrlo je malo. Uglavnom se odnose na dvojbu "trećina ili više". Onih ka dnu imamo bezbroj. U svakom birokrati po jedan.