Najbolji posao na svijetu – zastupnik u Parlamentu FBiH!

vlast, BIH, CIK, Politika, BIH, Politika, budžet, Politika, CIK, parlament, Federacija BIH, stranka za bih, parlament, Politika, Vlada Federacije, rekonstrukcija, BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Božo Ljubić, Dom naroda, Federacija BIH, sud bih, Dom naroda, izbor poslanika, HDZ BiH, HDZ 1990, Fotelja, nacionalni interes, županije, Republika Srpska, Federacija BIH, Vijeće ministara, Borjana Krišto, Mladen Ivanković Lijanović, Slavo Kukić, parlament BiH, HDZ BiH, parlament, nerad, platformaši, zastupnički dom, rtv bih, Ante Krajina, platformaši, HSP BIH, Politika, nepotizam, platformaši, platformaši, smjene, Federacija BIH, BIH, parlament, predsjedništvo bih, Vijeće ministara, savjetnici, FTV, sda, BIH, zakoni, Dom naroda, parlament, FBIH, inspekcija, platformaši, platforma, nacionalne manjine, manipulacije, Bošnjaci, ostali, Dom naroda, radnici, parlament, parlament BiH, porez, porezni dug, Porez na prihod , parlament BiH, parlament

Istini za volju, održali su i nekolicinu izvanrednih (Zastupnički dom sedam, dom naroda četiri), ali zaista nevjerojatno zvuči da najviše zakonodavno tijelo u Federaciji, koje ima legitimitet naroda jer su zastupnici izabrani izravno na izborima, u gotovo godinu dana održi dvije redovne sjednice, piše Dnevni list.

Naravno, to zastupnike i izaslanike nije sprječavalo da za svoj (ne)rad svakog mjeseca uzimaju plaće, koje se kreću od 2500 do 3500 maraka, kao i naknade za odvojeni život, smještaj i što, već ne. Vjerojatno nećemo dugo čekati da kada upitaju djecu što žele biti kada porastu, odgovor ne bude liječnik, pilot, sportaš, nego zastupnik ili izaslanik u Parlamentu FBiH.

Broj sjednica

Da stvar bude još tužnija, u proračunu za 2015., koji je ionako pun rupa i ne može se održati bez novih zaduženja, planirano je povećanje za plaće i naknade zaposlenih u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Prema proračunu za 2014., ova stavka je građane koštala 6,87 milijuna maraka, a za istu stavku prema proračunu za 2015., predviđeno je da se izdvoji 8,85 milijuna maraka, što je povećanje od skoro dva milijuna marka.

Ono što treba kazati je kako posao zastupnika nisu samo sjednice, ali zaista je nevjerojatno da su u proteklom razdoblju održane samo dvije redovne. Usporedbe radi, u promatranom razdoblju, dakle od izbora do danas, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH održao je već 15 sjednica, a 16 je zakazana za 27. kolovoza. Nadalje, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH održao je sedam sjednica, a osma je zakazana za 30. kolovoza.

Narodna skupština RS-a održala je tek pet redovnih sjednica, a i oni su imali mnogo više, kako stoji, posebnih sjednica, njih 10.

Politička nestabilnost

Za sve navedeno ne treba kriviti samo parlamentarce nego opću političku nestabilnost u zemlji. Primjerice, Hercegovačko-neretvanska županija još uvijek nema izvršnu vlast, u Federaciji nitko više niti ne zna tko je vlast, a tko oporba, sve češće se spominju nova preslagivanja na i na državnoj razini.

Nedostatak volje za kompromise i opće nepovjerenje, ponovno nas je dovelo u situaciju da se koalicije mijenjaju na mjesečnoj razini, da je više zastupnika u parlamentima ima oporba nego vlast. Zemlja koja je talac loših politika posljednjih dvadeset godina zadnje što treba je nastavak takve matrice ponašanja i u ovom mandatu.