Naftna groznica u Bosanskoj Posavini

nafta, nafta, eksploatacija, BIH, shell, shell, nafta, BIH, nafta, ukrajina, Ukrajina proglasila mobilizaciju, EU i Ukrajina, nafta, Hercegovina, drežnica, Ministarstvo gospodarstva, Agencija za ugljikovodike, nafta, Geotermalno izvorište, nafta, cijena, barel, nafta, cijena, Gorivo, nafta, cijena, pad cijena, BIH, nafta, cijena, Hercegovina, nafta, nafta, BIH, vlada Federacije BiH, Federacija BIH, nafta, Obudovac, Naftna industrija Srbije , bosanska posavina, nafta, Key Petroleum , nalazište nafte, Federacije BiH, Livno, drvar, nafta, Mostar, nafta, nafta, cijene, pad
Naftna industrija Srbije (NIS) u suradnji s partnerskom tvrtkom pronašla je naftu u Bosanskoj Posavini, priopćio je ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić.

Nafta je pronađena u naselju Obudovac.

"Ne radi se o malim količinama za nas, no za NIS one još nisu dovoljno velike kako bi započela eksploatacija", rekao je Đokić.

Potrebna su dodatna istraživanja na toj lokaciji. Jedna bušotina u Obudovcu je i danas aktivna, ali Đokić nije mogao precizirati kada će započeti eksploatacija. Izjavio je kako je uzet uzorak od 5.000 tona te će o kvalitativnoj analizi ovisiti u koju će se svrhu koristiti u proizvodnji.

Dodao je kako će Republika Srpska dogovoriti s Jadran-Naftagasom aneks ugovora o istraživanju za ovo naftno polje. Jadran Naftagas je tvrtka koju je NIS u osnovao s ruskom tvrtkom ZArubežnjeft. Prvotnim se ugovorom ova tvrtka obvezala investirati 229 milijuna dolara u istraživanje te 190 milijuna dolara za eksploataciju, ukoliko se dokažu rezerve, prenosi energypress.