Nadzorni odbor ne zna je li EPHZHB zakonito kupovala struju

ep hz hb, stipendije, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, struja, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, struja, poskupljenje, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, Elektroprivreda HZHB, Matan Žarić, Elektroprivreda HZHB, Matan Žarić, Ivana Bunoza, Elektroprivreda HZHB, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Matan Žarić, zimska tarifa, ep hz hb, struja, Matan Žarić, Elektroprivreda HZHB, platformaši, javna poduzeća, uništenje, ep hz hb, struja, nevrijeme, nikola krešić, ep hz hb, redukcija, EPHZHB, tarifa, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, ep hz hb, Aluminij Mostar, HSP BIH, ep hz hb, ep hz hb, plaćanje, struja, ep hz hb, struja, niža tarifa, platformaši, ep hz hb, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, poplave, ep hz hb, struja, pljačka, ep hz hb, JP Elektroprivreda HZ HB, sumnja, Vlada FBiH, vlada Federacije BiH, smjene, HT MOSTAR, ep hz hb, aluminij, Aluminij Mostar, ep hz hb, Vlada FBiH, smjene, izvješće, nikola krešić, Marinko Gilja, ep hz hb, ep hz hb, Vlada FBiH, smjene, Marinko G

...i poteza Uprave te je od Odbora za reviziju, uz ostalo, zatražio da se u roku od deset dana dostave informacije vezano uz potpisivanje ugovora o nabavi električne energije, piše Večernji list.

O tome je i federalna revizija u prošlogodišnjem izvješću navodila brojne nezakonitosti. Platformaška uprava i nadzorni odbor EP HZ HB su imali više međusobnih razilaženja tjekom četverogodišnjeg mandata.

Oročena sredstva

Tako se u dopisu kojemu je u posjedu Večernji list traže informacije je li u 2015. godini u Javnom poduzeću Elektroprivreda HZ Herceg Bosne Mostar vršena nabava električne energije i u kojoj količini te je li pri tome poštivana sva potrebna procedura i je li za tu nabavu bilo potrebno zatražiti suglasnost Nadzornog odbora.

Kao posebnu temu zatražena je informacija o revizijskom izvješću o isporuci (kupnji) električne energije, po ugovoru o kupoprodaji zaključenim s poduzećem Rudnap Banja Luka tijekom 2014. godine. Nadzorni odbor praktično sada traži isto na čemu je federalna revizija inzistirala prošle godine za 2013., o čemu je već bilo pisano kako je EP HZ HB prodavala struju po dvostruko nižoj cijeni nego što je kupovala od prvog prodavača.

Također, Nadzorni odbor traži detaljno izvješće Odbora za reviziju, je li poštivana procedura kod oročavanja sredtsva u Bobar banci, što uključuje imenovanje povjerenstva od izvršne direktorice za Ekonomske poslove, izvješće povjerenstva, odluku Uprave društva i kronologiju događaja.

Prema dostupnim informacijama, kod Bobar banke koja je propala ostalo je ''zarobljeno'' 5 milijuna KM koje su oročene od dobiti.

Izgradnja vjetroparka

Nadzorni odbor zatražio je također i informacije, odnosno revizijsko izvješće o provedbi postupka javne nabave vezano uz projekt vjetroelektrane Mesihovina koja se već duže godina ne gradi iako je sve bilo spremno još prije pet godina kada je i svečeno presječena vrpca.

U nizu prigovora na rad Uprave od koje su zatražili da što prije dostavi podatke kako bi mogli razmotriti izvješća upozoreno je i da je na prijeporan način imenovan vršitelj dužnosti izvršnog direktora za Distribuciju električne energije s obzirom da je javni natječaj raspisan u studenom 2013. godine još aktivan. Objašnjavaju da je povjerenstvo obavilo svoj dio posla, a da glavni direktor za godinu i pol nije još uvijek uspio obaviti intervju s kandidatima.