Nadbiskup Puljić: Znatiželjan sam koju će poruku Papa uputiti u Sarajevu

Papa Franjo, poruke, geste, crkva, Josip Milić, Papa Franjo, Papa Franjo, gesta, poljubac, vatkan, Papa, mafija, ubojstvo, Međugorje, Papa Franjo, Papa Franjo, ispostolni brakovi, Papa Franjo, poruka, Božić, Papa Franjo, drama migranata i izbjeglica, izbjeglice, Blagoslov za obitelj, evanđelje, sveta obitelj, Papa Franjo, Papa Franjo, Facebook, Papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve, istraživanje, Radost Evanđelja, Hrvati, intervju, Papa Franjo, Argentina, Poruke i poslanice, Pozornost siromaštvu, evanđelje, Papa Franjo, russell crowe, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo, Corallo, služenje u Crkvi, Pavlovu poslanicu Korinćanima, moli krunicu, crkva, svećenici, Papa Franjo, Vatikan, vanzemaljci, Papa, Papa Franjo, Svjetsko prvenstvo u Brazilu, poruka, Papa Franjo, Dario Kordić, Papa Franjo, molitva, mir, Papa Franjo, atentat, ISIS , prijetnja, Papa Franjo, Charlie Hebdou, sloboda, Papa Franjo, Nobelova nagrada za mir., Denis Mukwege , Papa Franjo, Sarajevo, žel
...da će 6. lipnja posjetiti Sarajevo. „Obradovala nas je vijest o nakani pape Franje da u lipnju pohodi Sarajevo. Njegova najava o tom pastirskom pohodu podsjeća nas one žive želje svetog Ivana Pavla II. koji je to htio učiniti u sklopu pohoda Hrvatskoj 1994. Dakle, prije punih dvadeset godina.

Tada je, naime, u tijeku rata on htio svojim pohodom dati obol miru na ovim područjima. Imao je u planu posjetiti tri grada: Beograd, Zagreb i Sarajevo. Ali, nije išlo sve što je želio. Ne zna se javno koji su bili razlozi da mu je Beograd uskratio gostoprimstvo. Ali, za Sarajevo znamo kako mu međunarodna zajednica nije jamčila sigurnost. U Zagrebu je tada dočekan veličanstveno na Hipodromu kad je proslavljena ona 'Misa stoljeća'", podsjetio je nadbiskup.

„Gledom pak na nakanu pape Franje da u lipnju pođe u Sarajevo prisjećam se kako je sveti Ivan Pavao II. nakon povratka iz Hrvatske slavio misu u Castel Gandolfu i uputio najdirljiviji vapaj koji je Papa ikad izgovorio. Uzdignutim pogledom prema Bosni i Hercegovini, on je povišenim glasom zavapio: "S vama smo, i bit ćemo sve više s vama!" Osobito je bio dirljiv i znakovit susret u Sarajevu, nakon 'tri godine čekanja' (1997.) kad je rekao da želi zagrliti sve stanovnike toliko napaćene zemlje. A posebice one koji na svom tijelu nose biljege rata, ili su tijekom godina nasilja bili prisiljeni napustiti svoje domove. Sveti Iva

n Pavao II. im je tada zajamčio kako upravo oni 'u Papinu srcu imaju povlašteno mjesto'", podsjetio je nadbiskup Puljić.

„Budući da je Sarajevo postalo znak patnje čitave Europe u XX. stoljeću, a uz taj grad povezano je izbijanje i Prvoga svjetskog rata prije stotinu godina (1914.), razumljivo je da je i papa Franjo ovom objavom pokazao da stanovnici 'te napaćene zemlje' imaju povlašteno mjestu i u njegovu srcu. Znatiželjan sam koju će poruku Papa tamo uputiti. Sigurno će njegove riječi biti upravljene najprije narodima Bosne i Hercegovine, s bolnim iskustvom stradanja, patnje i rata koji je ostavio zapanjujuće tragove pustošenja. A onda i svim javnim, političkim i kulturnim djelatnicima Europe i svijeta koji mogu pomoći da ranjena i osiromašena Bosna i Hercegovina krene putem svestranog napretka.

To je, naime, zemlja dobrih, radinih i ponosnih ljudi koji su voljni živjeti tamo gdje su 'nikli i obikli' (kardinal Puljić), pa tamo unatoč teškoćama izgrađivati svoju budućnost putem mira, pravde i suradnje. Takvoj nakani i želji i papa Franjo želi dati svoj poticaj i uputiti molitvu Svemogućemu da više nikada ne bude rata. Stoga, već sada radujemo se toj Papinoj nakani i kličemo neka je blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje", istaknuo je u izjavi predsjednik HBK.

ika.hr