Nadamo se uhićenju Jure Galića zbog zločinima nad Hrvatima u BiH

...za unapređenje i koordinaciju aktivizma Široki Brijeg, želi naglasiti važnost ovog događaja za sve ljude koji smatraju da zločin ne smije ostati bez kazne i izražava nadu da će ovo uhićenje i privođenje pred lice pravde omogućiti bar djelomičnu satisfakciju obiteljima žrtava.

Od 1945. godine do Rezolucije informbiroa, u samo tri godine, nastale su bezbrojne jame, pune ljudskih kostura - premda je većina njih na području sjeverne Hrvatske i Slovenije, niti BiH nije ostala pošteđena. Zastrašujuća je činjenica da je 70% ubijenih tih godina otišlo na onaj svijet, a da tobožnji narodni sud nisu ni vidjeli. Od 1945-49 Jasenovac je radio punom parom, širokobriješki franjevci su živi spaljivani, svako Hercegovačko selo nije ostalo pošteđeno.

Demokracija je tada bila stvarno na visokoj razini. Jedan vođa, jedna partija i ustrašeni narod! Titov jedan glas bio je dovoljan da se sve odluke donesu jednoglasno. Narodni neprijatelji i suradnici okupatora bili su strijeljani po kratkom postupku uz istovremenu konfiskaciju cjelokupne imovine, a ona je i bila glavnim razlogom za odvođenje pred streljački vod.

Danas nijedan stari komunist neće priznati da je bio komunist već svi tvrde kako su bili antifašisti. Ni Stjepan Mesić, ni Josip Manolić, ni Josip Boljkovac, ni Jure Galić, ni brojni drugi neće danas priznati da su zapravo bili i ostali komunisti već se busaju u prsa kako su oni uvijek bili samo antifašisti. Očito lisica dlaku mijenja... Hrvatski svetac Leopold Mandić je rekao: „Istina se nikada ne mijenja, ona je uvijek u modi!"

Ako starosna dob nije ograničavala izručenje i osudu Andrije Artukovića, ministra unutarnjih poslova NDH kojeg je 1986. godine Amerika izručila Jugoslaviji koja ga je pod sumnjivim okolnostima osudila na smrt strijeljanjem, ali pogubljenje nije dočekao jer je umro u zatvoru u siječnju 1988., onda je ovo uhićenje svakako iznimno bitno.

Svijet u kojem živimo daleko je od savršenog i bremenit je nepravdama. Ali u tom svijetu kakav jest, uhićenje Josipa Boljkovca važan je događaj koji pravdu za žrtve pretpostavlja nacionalnim mitovima i vraća vjeru da će se jednom živjeti u svijetu u kojem će zločini čiji je i Josip Boljkovac postao simbol, biti samo povijest.

Žalimo što je do uhićenja došlo nakon 65 godina, ali se nadamo i skorom uhićenju njegovih „drugova" poput „izdajnika" Stjepana Mesića iz RH, ali i onih nama poznatijih poput Jure Galića koji se dovodi u vezu s zločinima počinjenim nad Hrvatima u Hercegovini, stoji u priopćenju Udruge Korektiv za unapređenje i koordinaciju aktivizma u lokalnoj zajednici, čije je predsjednik Dalibor Ravić.