Na zaštitu Bakira Hadžiomerovića potrošeno 12.900 sati i 38.399 kilometara

60 minuta, FTV, ivo banac, 60 minuta, RAK, FTV, Bakir Hadžiomerović, Slobodan Vasković, Zlatko Lagumdžija, Bakir Hadžiomerović, Bakir Hadžiomerović, Slavo Kukić, branitelji, Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik, 60 minuta, Bakir Hadžiomerović, zaštita, policija, Milorad Dodik, FTV, presuda, Bakir Hadžiomerović, slobodna bosna, Bakir Hadžiomerović, SDP BIH, Bakir Hadžiomerović
...označavale prijetnju po sigurnost Bakira Hadžiomerovića, rekao je glasnogovornik MUPKS-a Irfan Nefić na press-konferenciji.

Ako se ukažu nove, relevantne činjenice za bilo kog građanina, ne samo za Hadžiomerovića, Uprava policije stoji na raspolaganju.

Nefić je naglasio da Uprava policije nije zaprimila prijavu ni od Hadžiomerovića da bi bili u poziciji definirati potreban policijski odgovor u konkretnoj stvari.

- Na osiguranju Hadžiomerovića i njegove adrese stanovanja, utrošeno je 12.900 radnih sati policijskih službenika na osiguranje, dok je vozilo u pratnji utrošilo 38.399 kilometara, na mjestu stanovanja policija je provela 35.720 radnih sati, uz 24-satno osiguranje, rekao je Fatmir Hajdarević, šef Ureda policijskog komesara.

- Ako se ukažu nove, relevantne činjenice za bilo kog građanina, ne samo za Hadžiomerovića, Uprava policije stoji na raspolaganju svim građanima i u KS-u i u BiH, što se tiče njihove osobne i imovinske sigurnosti, istaknuo je Hajdarević.

Dodao je da ako Vlada KS-a donese uredbu o zaštiti i osiguranju bilo koga, Uprava policije će postupiti po uredbi Vlade.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo do ovog momenta nije upoznata da li je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo istragu u vezi s ovim.

Nefić je naveo da "s obzirom na činjenicu da su neki mediji objavili "dostavljanje prijetećeg pisma" Bakiru Hadžiomeroviću od Zijada Turkovića, upućen je upit Tužiteljstvu BiH o eventualnim obvezama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koje bi proistekle iz sadržaja pisma ukoliko ima prijeteći karakter.

Tužiteljstvo BiH u svom odgovoru ne naglašava obveze Uprave policije i nju upućuje da se upitom obrati Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH jer je nadležna za rješavanje ove problematike, nakon čega Uprava policije sve informacije o eventualnoj ugroženosti Hadžiomerovića, dostavlja spomenutoj Direkciji.

Podsjećamo, Federalna televizija nazvala je ''skandaloznim'' to što Bakir Hadžiomerović nema zaštitu.
bitno.ba