Na prodaju idu Aluminij, Bosnalijek, Energopetrol, Energoinvest, FDM

Aluminij Mostar, deblokada, Vlada FBiH, Vlada FBiH, Herkon d.o.o., Vlada FBiH, Vlada FBiH, Aluminij Mostar, Vlada FBiH, pokretanje poduzeća, javna poduzeća, Vlada FBiH, Vlada FBiH, prodaja poduzeća

Agencija će tako u ovoj godini pokušati prodati 14 poduzeća i to Bosnalijek, Energopetrol, Energoinvest, Aluminij, Hidrogradnju, Remontni zavod Travnik, Šipad export-import, Željezaru Zenica, KTK Visoko, Agrokomerc iz Velike Kladuše, Konfekciju Borac iz Travnika, Fabriku duhana Mostar, PS Vitezit i Holding poduzeće Putevi BiH, piše Dnevni list.

Loša poduzeća

- Radi se o poduzećima koja se nekoliko godina ponavljaju u planu APF-a, s lošom financijskom slikom, tržišnom neizvjesnošću i, uglavnom, bez značajnijih promjena u izboru metoda i načina prodaje, kazali su iz Vlade. U 2015. planiran je i nastavak prodaje u postupku male privatizacije, kao i aktivnosti na zaštiti imovine iz pasivne podbilance. Nakon okončanja sudskih sporova koji se odnose na povrat imovine, odnosno zaštitu imovine iz pasivne podbilance, pristupit će se prodaji metodom javnog nadmetanja. Vlada je Agenciji jučer dala i suglasnost za upis objekta u Solinu (Hrvatska), površine 994 m², izvanknjižno vlasništvo KTK Visoko d.d Visoko, u središnji registar stvari, prava i obveza iz pasivne podbilance.

Između ostalog, donesena je i uredba o uvjetima i načinu obavljanja studentske prakse u tijelima državne službe u FBiH. Federalna Vlada dala je i suglasnost na plan poslovanja JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo za 2015. godinu. Planiran je javni prihod u iznosu od 60 milijuna maraka, dok su planirani rashodi u iznosu od 45,54 mi1ijuna KM. Najveću stavku čine troškovi redovitog održavanja od 31,99 milijuna KM, od čega je najviše namijenjeno za rekonstrukciju cesta, mostova i tunela u iznosu od 16,43 milijuna KM.

Sazvati Skupštinu FDM-a

Vlada FBiH je na osnovi odluke o privremenom financiranju FBiH za razdoblje siječanj - ožujak 2015. godine odobrila Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica izdvajanje 2,340.000 maraka na ime transfera za raseljene osobe i povratnike.
Federalna vlada prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o trenutačnoj situaciji u gospodarskom društvu Fabrika duhana Mostar. Navode kako je većinski vlasnik državnog kapitala u ovom društvu zadužen provesti procedure za utvrđivanje kandidata za Nadzorni odbor te sazvati i održati Skupštinu FDM-a. Iz Tekuće rezerve Vlade za 2015. godinu bit će odobreno do 50.000 maraka koje će biti realizirane u skladu s realizacijom i iskazanim potrebama.