Na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH usuglašene aktivnosti za izradu strateških dokumenata iz područja prometa

saša dalipagić, europski fondovi, BIH
...fondova (IPA II) kao i sufinansiranje sa drugim izvorima, prema novom pristupu Europske komisije, za korištenje sredstava iz fondova Europske unije za podršku prometnom sektoru za period 2014.-2020. godina, zemlje zapadnog Balkana moraju imati jasnu strategiju i ciljeve, ali i odrediti šta su im prioriteti kada je u pitanju prometna infrastruktura, posebno uzimajući u obzir da EU ove godine planira investirati između 150 i 200 miliona eura, o čemu će raspravljati na Samitu u Parizu, koji bi trebalo da se održi u srpnju ove godine, izrada strateških dokumenata za područje prometa stavljena je u prioritet rada Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je 9. ožujak 2016. godine, u Sarajevu održan sastanak zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH Saše Dalipagića sa ministrima resornih entitetskih ministarstava Denisom Lasićem i Neđom Trninićem te predstavnicom Vlade Brčko distrikta Sanjom Alatović. Ministri su postigli načelnu suglasnost oko načina izrade strateških dokumenata, na način da bi u izradi istih sudjelovale institucije na svim razinama vlasti, kantonalnoj/županijskoj, entitetskoj, razini Brčko distrikta i državnoj razini. Naglašeno je kako se radi o jako opsežnom poslu i kratkim rokovima za realizaciju, ali će se poduzeti dodatni angažman kako bi se blagovremeno realizirala izrada strateških dokumenata.

Nakon održanog sastanka Mnistarstvo je prijedlog načina izrade strateških dokumenata uputilo nadležnim tijelima entiteta i Distrikta Brčko BiH, radi postizanja pune suglasnosti.

Uzimajući u obzir činjenicu da danas imamo ispunjene sve potrebne preduvjete za otpočinjanje procesa izrade strateških dokumenata u Bosni i Hercegovini, te da teku aktivnosti kako bi se u narednom periodu pripremili strateški dokumenti u suradnji sa nadležnim tijelima entiteta, kantona/županija i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, za sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini, u roku koji je postavljen i dogovoren, posebnu zahvalnost dugujemo entitetskim ministrima nadležnim za promet i predstavnicima Vlade DBBiH na proaktivnom pristupu, razumijevanju i postizanju pune suglasnosti oko prijedloga Ministarstva.

Okvirna strategija prometa Bosne i Hercegovine će biti planski okvirni dokument za prometnu i infrastrukturnu mrežu u Bosni i Hercegovini i sadržavat će strukturne prijedloge za razvoj prometnog sektora, kao i programe za nadogradnju kapaciteta, u cilju usklađivanja sa dugoročnim ciljevima i strateškim dokumentima Europske unije iz područja prometa. Okvirna strategija prometa u Bosni i Hercegovini zasniva se na sektorskim strateškim dokumentima entiteta, kantona/županija i Distrikta Brčko BiH koji, u izvornom obliku, trebaju predstavljati anekse okvirnog dokumenta u tekstovima u kojima su usvojeni od strane entiteta, kantona/županija i Distrikta Brčko BiH.

Cilj Okvirne strategije prometa u Bosni i Hercegovini je da osigura relevantne informacije i analizu prometnog sektora u Bosni i Hercegovini na svim razinama te da predstavi dugoročnu viziju planova, vezano za promet i prometnu infrastrukturu, svih razina vlasti, sa posebnim osvrtom na obveze iz procesa pridruživanja BiH Europskoj uniji i sudjelovanje BiH u regionalnim prometnim organizacijama.

Rok koji je postavljen kao imperativ za finaliziranje nabrojanih aktivnosti je lipanj tekuće godine.