Na području Federacije BiH vodostaji u porastu

Upozoreno je stanovništvo naselja Ripač, Golubić, Velhovo, Pokoj i Kostela da postoji mogućnost izlijevanja rijeke Une u tim poplavnim područjima, navodi se u redovnom izvještaju o stanju na teritoriji Federacije BiH Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

U općini Ključ rijeka Sanica se izlila iz korita i poplavila priobalno popljoprivredno zemljište. Za sada nema ugroženih objekata ni saobraćajnica. Rijeka Sana je na točki izlijevanja.

U općini Sanski Most vodostaj rijeke Sane iznosi 283 cm (kritična tačka je 380 cm).

Na području Posavske županije visina vodostaja rijeke Save izmjerena jutros u 07.00 sati, na slijedećim vodomjernim stanicama, iznosila je: Slavonski Brod - Bos. Brod - 687 cm -pripremno stanje (juče 687 cm-redovna odbrana 730 cm), Slavonski Šamac - Bos. Šamac - 546 cm - pripremno stanje (juče 546 cm-redovna odbrana 650 cm) i Županja - Orašje - 800 cm -pripremno stanje (juče 786 cm).

Na području Tuzlanske županije vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati, iznosio je 199,24 m.n.m. I u odnosu na mjerenje jučer u 07.00 sati, nivo je nepromjenjen (tačka preljeva je 200 m.n.m.).

Na području Bosansko-podrinjske županije u općini Goražde jutros u 07.00 sati, vodostaj rijeke Drine u Goraždu iznosio je 229 cm.

Vodostaj rijeke Prače, u općini Pale-Prača, je u porastu ali trenutno nema opasnosti od njenog izlijevanja.

Na području Hercegovačko-neretvanske županije stanje na HE jutros u 07.00 sati, je: HE Jablanica: kota: 268,90 m.n.m. (max 270,00 m.n.m.), protok kroz turbine je 640 m³/s. HE Mostar: kota: 77,81 m.n.m. (max 78,00 m.n.m.), protok kroz turbine je 1040 m³/s.

Na području grada Mostara usljed velikih padavina u tijeku jučerašnjeg dana, PVP Mostar intervenrirala je u četiri navrata na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata, i to: u ul. Kraljice Katarine, Ante Starčevića, u Dubrovačkoj ulici i u Bijelom Polju.

Na području Županije Sarajevo u općini Ilidža uslijed obilnih kišnih padavina došlo je do porasta vodostaja na svim rijekama i potocima na području općine Ilidža. Rijeka Bosna se izlila iz svog korita na lokacijama Sastavaka i u naselju Osijek, gdje je u ulici Bratunačka voda došla u blizini tri kuće, a pojavile su se i podzemene i oborinske vode u naselju Osijek (ulica Hendekuša). Od sinoć je Jedinica za spašavanje na vodi Općinske službe civilne zaštite aktivirana i nalazi se na terenu i kontinuirano prati stanje na ugroženom području.

U općini Novi Grad Sarajevo, uslijed obilnih kišnih padavina u naselju Bojnik izlila se rijeka Bosna, poljoprivredno dobro je pod vodom, kao i ravnica ispod kasarne Bojnik. U 06.38 sati, je zatvorena prometnica iz pravca Osijeka prema Bojniku. Ekipe općinske službe civilne zaštite se nalaze na terenu i prate stanje na ugroženim područjima.

Visine vodostaja na rijekama Bosna i Miljacka jutros u 08.00 sati, iznosile su: mjerno mjesto Reljevo rijeka Bosna 358 cm i ima tendenciju rasta (početak obavještavanja na 300 cm), mjerno mjesto Ćumurija rijeka Miljacka 168 cm i ima tendenciju rasta.

Prema prispjelim izvještajima sa područja Federacije BiH (do 10.00 sati), vodostaji vodotokova na područjima ostalih županija su u porastu, ali nema izlijevanja iz svojih korita.

Fena