Na našem tržištu nema jaja s antibioticima

jaja
Na policama šest trgovina u Hrvatskoj našla su se, prema pisanju hrvatskih medija, jaja sa zabranjenim antibiotikom, te se vodi postupak protiv vlasnika jata zbog korištenja nedozvoljenog preparata.

Iz Ureda napominju da na bh. tržištu postoje odobreni veterinarski lijekovi s enrofloksacinom, gdje je za svaki preparat jasno naznačeno za koje se životinje koristi, način aplikacije lijeka i propisano vrijeme koje je potrebno da se lijek izluči iz organizma životinje, nakon čega se proizvod može staviti na tržište.

"Postoje propisane i maksimalno dozvoljene količine koje se mogu naći u proizvodima životinjskog porijekla, s napomenom da se ne koristi kod životinja čija se jaja koriste za ishranu ljudi", navodi Vedrana Jelušić, viša stručna suradnica za veterinarsko javno zdravstvo.

Iz Ureda podsjećaju da kontroliraju propisane maksimalno dozvoljene količine različitih supstanci iz grupe antibiotika koje se mogu naći u proizvodima životinjskog porijekla.

"U okviru monitoringa na državnom nivou, monitoringa uvoznih pošiljki kao i kontrola na unutrašnjem tržištu i samokontrola proizvođača, provodi se praćenje i kontrola ostataka lijekova i drugih štetnih supstanci u proizvodima životinjskog porijekla", naglašava Jelušić, prenose Nezavisne novine.