FOTO  Na mostarskom sajmu predstavljena programska rješenja za borbu protiv terorizma

Mostarski sajam, terorizam
...zemlje, danas je predstavljeno na tradicionalnoj poslovnoj konferenciji tvrtke Katarina d.o.o. pod nazivom „Suvremeni sigurnosni izazovi i napredne tehnologije u borbi protiv terorizma". Ova konferencija održana je u sklopu XIX Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2016, koji je u poslovnoj zoni grada na Neretvi okupio gospodarstvenike iz 24 zemlje svijeta i slovi za najveći gospodarski događaja u regiji, a održava se u od 12. do 16. travnja u partnerstvu sa Republikom Turskom.

Na početku same konferencije stručnjak iz tvrtke KING ICT Matija Mandić je kazao kako je u današnje vrijeme velika odgovornost i zadaća tehnologije u borbi protiv terorizma, a odgovornost prema ovome problemu pokazao je predstavljanjem naprednog sigurnosnog koncepta u borbi protiv terorizma. Predstavio program videonadzora sa procesiranjem informacija koji ukazuje na incidentne i alarmantne događaje, na koje se može reagirati u samo nekoliko sekundi.

Kamere videonadzora sa visokom rezolucijom kako je pojasnio metamatematički obrađuju i procesiraju podatke na način da ukazuju na incidentne situacije.

„Svako vozilo koje prođe određenim koridorom biva detektirano, i trenutno se te oznake analiziraju u 4 baze podataka a to je ne registrirano, ukradeno, sumnjivo i vozilo stranih državljana koji nisu platili određene pristojbe, a policajcu se na mobilni telefon trenutno pojavi obavijest sa kojim je prekršajem prošlo vozilo, tako da odmah reagira", pojasnio je Mandić navodeći kako taj sustav ide do mjere da detektira čak lica sumnjivih osoba i pod maskom. Takav sustav videonadzora kako je naglasio ima Ljubuški a njime se planiraju osigurati i ostali gradovi u BiH. Upravo taj sustav pod nazivom 'Renata' , pod motom da bez sigurnosti djece i svih građana na ulicama nema prosperiteta uradila je tvrtka IT Odjel na čelu sa Markom Lacom, koji je dobio podršku i Univerziteta za sigurnost i kriminalistiku iz Sarajeva.

„Naša vizija je stvoriti okruženje u kojem će naša djeca sigurno živjeti i vratiti povjerenje u policiju. Stoga sa zadovoljstvom predstavljam ovaj program koji je mogu s ponosom reći izašao iz okvira Balkna", kazao je Laco. Naveo je specifikacije sustava 'Renata', za koji je njegova tvrtka prva u regiji uradila i aplikacije za smartfon 'Smart watckes' kojima građani mogu u svako doba na jednostavan način prijaviti policiji bilo kakvo narušavanje sigurnost.

„Radi se o kompleksnom analitičkom sustavu sačinjenom u nekoliko slojeva sa raznim tipovima senzora među kojima su radari ,videonadzorne kamere, koji daju povratnu informaciju i upozoravaju na moguće probleme i narušavanje sigurnosti, kazao Laco.

Tim sustavom kako je pojasnio prati se i aktivnost policajca na terenu čime se direktno djeluje i na njegovu efikasnost rada i vraćanje povjerenja građana u sustav zakonodavne vlasti.

Produktivnost ovog sustava iskusila je policija Ljubuškog, Posušja i ostalih gradova ZHŽ-a kao i Posavske županije tako što se, prema njihovim statističkim podatcima, kako ističe Laco nakon samo tri mjeseca naplata prekršaja od stranih državljana sa jedan posto povećana na čak 20 posto. Da je sustav itekako značajan potvrdio je svojim dolaskom na ovo predavanje i ministar MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Slađan Bevanda.

Direktor tvrtke Katarina d.o.o. koja je jedini zastupnik ovoga programa za regiju, Nikica Bevdanda je na kraju konferencije s ponosom najavio i skoru izradu sigurnosnog programa za škole i ostale javne ustanove.