Na maratonskoj sjednici državni parlamentarci noćas usvojili Zakon o akcizama

Zakon, akcize, glasovanje

...kojim je predviđeno povećanje goriva u našoj zemlji. Za ovaj zakon glasovala su 22 zastupnika, a 20 ih je bilo protiv.

Ovu maratonsku sjednicu pratile su žestoke kritike oporbenih političkih stranaka i Saveza za promjene zbog toga što su predsjedavajuća i zamjenik predsjedavajuće Borjana Krišto i Šefik Džaferović na dnevni red stavili set zakona o akcizama po hitnom postupku.

Za ovaj zakon su glasovali zastupnici SDA, SBB-a, SNSD-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dok su protiv ovog zakonskog rješenja glasovali zastupnici Saveza za promjene, SDP-a, Demokratske fronte, A-SDA, BPS-a i Nezavisnog bloka.

Usvojen je i zaključak u kojem stoji da će se sredstva koja budu osigurana usvajanjem Zakona o akcizama koristiti za istovremenu i ravnomjernu izgradnju puteva od juga do sjevera, kao i od istoka do zapada zemlje. U usvojenom zaključku dalje se navodi da posebnu odgovornost za provođenje ovog zaključka imaju Vijeće ministara BiH i PSBiH.

Zastupnici su većinom glasova usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ovaj Zakon ranije je usvojen i u Domu naroda te će objavom u Službenom listu stupiti na snagu.

Klix.ba