Na koje medije i koliko je para građana FBiH potrošio Lijanović

Iz izuzete dokumentacije, a pod šifrom „odobrene i isplaćene novčane potpore u 2012. godini" na 1180 stranica navedena su imena pravnih i fizičkih osoba kojima su isplaćena sredstva u ukupnom iznosu od 38,3 milijuna KM

Iz iste dokumentacije vidljivo je da je ministarstvo na čelu s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem više od dva milijuna maraka potrošilo na promotivnu kampanju Kupujmo domaće, koja se najviše isplatila marketinškim agencijama i medijima, umjesto da bude «poticaj poljoprivrednim proizvođačima».

A upravo zbog takvog nenamjenskog rasipanja para namijenjenih za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji premijer Nermin Nikšić zaprijetio je ministru Ivankoviću Lijanoviću da će ga strpati u zatvor.

Uvjerljivo najviše novca, više od milijun maraka, (1.039.116 KM, op.a.) Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH uplatilo je sarajevskoj agenciji Europlakat s čijih se billboarda, postavljenih u gotovo svim kantonima, mjesecima prepredeno smiješi ministar Jerko Ivanković Lijanović. Na drugom mjestu je agencija Tim System kojoj je, prema izuzetoj dokumentaciji, u 2012. godini isplaćeno blizu 250 tisuća maraka.

Inače, direktorica Tim Systema, bivša televizijska novinarka Sanela Prašović-Gadžo, koja se ničim izazvana ponovo pojavila na TV ekranima, po svemu sudeći imala je privilegiran status kod ministra Jerka Ivankovića Lijanovića. Naime, na račun njene agencije je u 2011. godini, u dva navrata, isplaćeno 326.000 KM, s tim da je Sanela Prašović-Gadžo poslove dobila bez javnog natječaja, u izravnim pregovorima s ministrom Ivankovićem Lijanovićem.

Navodno, ništa lošije od Sanele Prašović-Gadžo nije prošao ni najvažniji SDP-ov oglašivač Neven Kulenović, vlasnik marketinške agencije S.V.-RSA, koji je federalnom Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 2011. godine ispostavio fakturu u iznosu od 545.430 KM.

Agencija Nevena Kulenovića nije među onima kojima su vršene isplate 2012. godine s računa ministarstva, a tom preokretu prethodila je tvrdnja ministra Ivankovića Lijanovića kako je nalog da skupu reklamnu kampanju promovira agencija Nevena Kulenovića dobio od federalnog premijera Nermina Nikšića.

Iznos od 190 tisuća maraka isplaćen je i malo poznatoj sarajevskoj kompaniji Puds Allmanah Production, dok je medijskim kućama pod kontrolom Fahrudina Radončića, odnosno njegove bivše supruge Azre, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ostalo «kratko» 74 tisuće maraka. Naime, TV Alfa od spomenutog ministarstva potražuje blizu 31 tisuću maraka, a Avaz-Roto press nešto više od 43 tisuće maraka.

Nema nikakve sumnje da će ove medijske kuće namiriti svoja potraživanja čim novi koalicijski partneri, među kojima je i stranka Fahrudina Radončića SBB, rekonstruiraju Federalnu Vladu i (pre)uzmu Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Među medijima kojima su 2012. godine isplaćena sredstva za promotivnu kampanju Kupujmo domaće našla se i TV1, kojoj je isplaćeno više od 92 tisuće KM. Sredstva su uplaćena na račun RTM-TV1 d.o.o. Mostar kako bi se makar prividno izbalansirala podjela sredstava između Sarajeva, s jedne, i ostalih gradova FBiH, s druge strane.

Pored TV1, mostarskom Dnevnom listu isplaćen je iznos od 37 tisuća maraka, a iznosi manji od 10 tisuća KM isplaćeni su i ovim medijskim kućama: RTV Q Visoko, Radio Zenit Zenica, Radio Studio N Livno, Studio 88 Mostar, Običan radio Mostar, JP RTV BPK Goražde, JP Radiopostaja Orašje i RB Best Grude. Agenciji Terra idea iz Mostara uplaćeno je više od 12 tisuća KM, firmi PP Kreativnost iz Širokog Brijega uplaćeno je 10, a kompaniji Kreativni mediji iz Posušja šest tisuća KM.

Po istom osnovu Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva medijskim kućama dužno je isplatiti još blizu pola milijuna maraka. Pored spomenutih, a neplaćenih potraživanja TV Alfe i Avaz -Roto pressa, ministar Ivanković-Lijanović najveći iznos od 100 tisuća maraka „duguje" TV Pinku BiH. Po 80 tisuća maraka spomenuto ministarstvo dužno je platiti OBN-u, odnosno televiziji Senada Hadžifejzovića FACE TV, kojoj duguju 83 tisuće maraka.

Oslobođenju Ministarstvo duguje nešto više od 34 tisuće KM, a slijede JP Radio-televizija USK 10 tisuća KM, JP RTV Tuzla 15 tisuća KM i JP Unsko-sanske novine 12 tisuća KM.

Slobodna Bosna