Na jedan oglas za posao u BiH prijavi se i 400 osoba

Samo godinu ranije taj broj je bio manji za 14 tisuća, piše Večernji list

Dugo na čekanju

Na posao se čeka godinama i desetljećima. Na evidenciji bijeljinske podružnice Zavoda za zapošljavanje, 37 godina posao čeka daktilograf iz Vlasenice. Ostalih 550 tisuća ne čeka toliko, ali njih 40 posto posao traži više od pet godina, a njihovi izgledi da zasnuju radni odnos, prema mišljenju stručnjaka, nisu veliki. Podaci pokazuju da je nezaposlenost problem broj jedan mladih u BiH. Više od 60% ih je nezaposleno! Polovina su nezaposleni više od dvije godine, a svaki peti posao čeka više od pet godina. - U studenom se navršilo šest godina od kada sam stekla diplomu o završenoj visokoj stručnoj spremi na mostarskom Sveučilištu. Umjesto da počnem primjenjivati svoje stečeno znanje, i danas živim na “grbači roditelja”. Javljam se na oglase za posao, i uglavnom pošaljem sve što se traži, uključujući CV i molbu..., i nikad ništa. Nitko i ne odgovara.
Da mi se barem jave, e-mailom, da kažu “ne zadovoljavate” ili slično? 
Jesu li poslodavci bezobrazni, bahati, neprofesionalni? Nisam vodila evidenciju prijavama, bilo ih je mnogo, tvrdi djevojka iz Širokog Brijega, koja je diplomirala na Filozofskom fakultetu, a na natječaje se javlja već sedmu godinu.

- U prosjeku, na oglase koji se nađu na našem portalu se javi od 200 do 400 kandidata. Na jedno radno mjesto se maksimalno javilo 3500 kandidata”, ističe Alma Hadžić, projekt-menadžer na portalu Posao.ba. Rekordan broj, od 3500 zainteresiranih, natjecalo se za posao koji je objavila međunarodna kompanija koja je tražila voditelja prodaje na radnom mjestu u Sarajevu. Naglašava da poslodavci najčešće traže komercijaliste i trgovce, dok osobe kojima treba posao najčešće se prijavljuju za radna mjesta u kategorijama “prodaja” i “administrativne usluge”. Skoro 60% nezaposlenih čine kvalificirani i nekvalificirani radnici. Na listama čekanja i 34.407 s fakultetskom diplomom te 7561 s višom spremom.