Na Jadranu ovoga ljeta radi oko 30.000 sezonaca iz BiH

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl

Nema podataka

"Nažalost, sezonski radnici ne idu preko nas. Razlog je taj što mi ne dobivamo radne ponude od poslodavaca za sezonski rad", kazao je za "Večernjak" Boris Pupić, stručni suradnik za odnose s javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Prema njegovim riječima, poslodavci uglavnom osobnim kontaktom zapošljavaju radnike, i to najčešće iste one radnike koji su kod njih radili i prošlih sezona. "Zbog toga je jako malo oglasa za sezonski rad, iako, po nekim procjenama, i do 30.000 građana BiH u ljetnim mjesecima ode raditi u Hrvatsku i Crnu Goru", naglasio je Pupić. Također, često se zapošljavaju osobe koje imaju dvojno državljanstvo tako da se u državama u kojima obavljaju sezonske poslove ti radnici vode kao domaća radna snaga.

"Radnici koji se na taj način sezonski zaposle kod nas se ne odjave s evidencija nezaposlenih pa ne možemo ni bilježiti veće promjene u smanjenju nezaposlenosti tijekom ljetnih mjeseci iako te promjene u praksi postoje", ističe Pupić.

Projekti zapošljavanja

Posredstvom Agencije radnici iz BiH najviše odlaze u Sloveniju i Njemačku i tu nije riječ o sezonskim poslovima, nego o zapošljavanju. "Do sada je u Sloveniji tijekom 2013. i 2014. posao našao 2531 radnik, a tijekom ove godine u prvom tromjesečju je zaposleno još 540 radnika. Procjena je da je slična brojka i u drugom tromjesečju, ali tek krajem mjeseca ćemo dobiti te podatke od kolega iz Slovenije", kazao je Pupić. Što se tiče Njemačke, u 2013. i 2014. na poslovima njegovatelja posredstvom Agencije zaposleno je 750 osoba. Tijekom ove godine zaposleno je još nešto više od 300 osoba. "O zapošljavanju koje ne ide preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH nemamo točnih podataka jer osobe koje odlaze na rad ne odjave se sa zavoda" naglasio je Pupić. Prednost odlaska na rad u inozemstvo preko Agencije je što ona provjeri poslodavca i sigurnost radnog mjesta, te svi radnici koji odlaze posredstvom nje, odlaze na legalan način, tako da imaju sva prava i u državama u koje odlaze i u BiH nakon povratka.

izvor: vecernji.ba