Na granici sa Hrvatskom državljani BiH su građani drugog reda

Prometna gužva
Svakodnevno imamo priliku u medijima čitati o problemima na graničnim prijelazima, a jedan naš čitatelj odlučio je podijeliti sa nama kakve je neugodnosti imao na granici sa Hrvatskom prije nekih dvadesetak dana.

Na vašem portalu sam prije nekoliko dana pročitao vijest kako je građanima BiH bilo onemogućeno preći granicu sa Republikom Hrvatskom, piše nam naš čitatelj . Riječ je o graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši, a slična stvar dogodila se meni i još velikom broju državljana BiH na graničnom prijelazu Orašje-Županja prije dvadesetak dana.

Da odmah napomenem da granicu BiH i Hrvatske prelazim često, i da do tog dana nisam imao nikakvih problema, te mi je taj dan ostao u neugodnom sjećanju, ne toliko zbog nekoliko sati čekanja koliko zbog neugodnosti koju sam doživio kao državljanin BiH, u ovom slučaju građanin drugog ili tko zna kojeg reda.

Zaputio sam se prema Hrvatskoj iz pravca Orašja i bez ikakvih problema prešao BH granicu, te preko mosta krenuo prema graničnom prijelazu s Hrvatske strane. Približavajući se prijelazu vidio sam policajce koji su zaustavljali vozila, te sam stao kod jednog od njih. Upitao me koje imam dokumente, a kada sam odgovorio da imam BH putovnicu rekao mi je da stanem u red koji mi je pokazao rukom.

Stao sam u taj red, a ispred mene je bilo nekoliko vozila. S druge strane većina vozila je bez problema prelazila granicu. Pošto se čekanje odužilo, a kolona bila sve veća upitao sam policajca o čemu je riječ i kada će se moći preko granice, na što je on odgovorio da je pao sustav, te da ne zna kada će se popraviti.

Pošto je bilo vrlo vruće nervoza je rasla, a putnici iz jednog autobusa su izašli van, kao i vozači kamiona koji su zaustavljeni na granici. Policajci su počeli vikati na njih i drsko su im rekli da uđu u vozila. Slično se dogodilo i onima koji su bili u osobnim automobilima. Jednoj ženi koja je pušila cigaretu je rečeno da bi mogla platiti kaznu od nekoliko tisuća kuna.

Čekanje na granici se pretvorilo u noćnu moru, i napominjem da je u koloni auta koja je čekala na prijelaz bilo puno male djece, kao i staraca, završava priču naš čitatelj uz poruku:

Shvatam da je Hrvatska članica Europske unije, ali ne mogu da shvatim ponašanje prema državljanima BiH. I mi smo ljudi bez obzira što nismo u toj Uniji, i tome su najmanje krivi građani ove zemlje.

HERCEGOVINA.info