Na granici BiH zaplijenjeno zlato vrijedno 100.000 KM

16.09.2012

Carinski službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH su na graničnom prelazu Pavlovića most otkrili nezakonit pokušaj...

...uvoza 328 komada raznog zlatnog nakita u Bosnu i Hercegovinu, čija se vrijednost procjenjuje na više od 100.000 KM.

Roba se pokušala prokrijumčariti iz Srbije u vozilu "mercedes S", klase 320 TDI u kojem su se nalazila dvojica državljana Republike Srbije s prebivalištem u Šapcu.

Zlato je oduzeto zbog carinskog prekršaja, a pred Tužiteljstvom BiH dogovoreno je sporazumno priznanje krivice uz plaćanje prekršajne kazne u iznosu od 20.000 KM, priopćeno je iz UNOBiH.

Pojašanjava se da su državljani Republike Srbije B.Ž. (1963.) i M.J. (1978.), s mjestom prebivališta u Šapcu, ulazili su spomenutim putničkim motornim vozilom u Bosnu i Hercegovinu na graničnom prelazu Pavlovića most.

Nakon što su rekli da nemaju ništa za prijaviti za uvozno carinjenje u BiH, carinski službenici UNO odlučili su izvršiti detaljan pregled vozila.

Tom prilikom pronađeno je 328 komada raznog potpuno novog zaltnog nakita koji se pokušao prokrijumčariti iza naslona za ruku na zadnjem sjedištu vozila i u prostoru za prtljag. Radi se o lančićima, ogrlicama, naušnicama, narukvicama, privjescima, broševima i dukatima od bijelog i žutog zlata.

Krijumčarena roba je oduzeta, a srbijanski državljani su predani u nadležnost Tužiteljstva BiH gdje je dogovoreno sporazumno priznanje krivice za učinjen carinski prekršaj.

Državljani Republike Srbije morali su platiti 20.000 KM prekršajnu kaznu, a zlato je oduzeto.

Fena

Tagovi: šverc granica zlato

loading...