Na bh. asfaltu stasale nove generacije gangstera

ubojstvo mafija

Mogući obračuni

Mogući su novi obračuni među kriminalnim skupinama u BiH, jer su, u međuvremenu, stasali novi nositelji organiziranog kriminala te je prema tim podacima i napravljena strategija da bi se stalo ukraj najtežim oblicima kriminaliteta, piše Dnevni avaz.

- Ti obračuni podrazumijevali bi korištenje nasilnih sredstava, ubojstava, ucjene i otmice - kaže se u Strategiji.

Očevid nakon Golubove likvidacije

Također, u ovom službenom dokumentu podsjeća se da na području BiH postoje različiti oblici organiziranog kriminala koji se ispoljavaju u različitim aspektima, a to su nedozvoljena proizvodnja i promet droge, trgovina ljudima, krijumčarenje ljudi i ilegalne migracije, privredni kriminal i porezne utaje.

Osim ovih kriminalnih aktivnosti, tu su i falsificiranje osobnih dokumenata i novca, zlouporaba kreditnih kartica i službenog položaja, visokotehnološki kriminal, krađe i prodaje vozila, ali i ucjene, iznude, otmice i razbojništva.

- Osnovna metoda njihovog djelovanja je ulaganje velikih količina nelegalno stečenog novca u legalne novčane tokove, čemu doprinose i određeni zakonski propisi u BiH - kaže se u Strategiji te se dalje navodi da su evidentirani slučajevi osoba iz kriminalnog miljea država regiji koje su pojavljuju u BiH kao direktni strani investitori koristeći sve privilegije koje nose takvi oblici investiranja.

Mačar raznesen autobombom

U Strategiji se, također, naglašava da sve institucije i organe koji su nadležni za borbu protiv organiziranog kriminala u BiH karakterizira nedostatak kadrova.

- Na jednoj strani postoji tendencija odliva kvalitetnih i iskusnih kadrova u druge institucije i privatni sektor, a na drugoj priliv mladih i neiskusnih službenika kojima u velikoj mjeri nedostaju znanja i vještine potrebne za uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala - ističe se u ovom dokumentu.

Također se naglašava da organizirani kriminal predstavlja prijetnju i rizik po nacionalnu sigurnost, što zahtijeva pojačan kriminalističko-obavještajni rad i razmjenu podataka među policijskim agencijama.

Bh. podzemlje u posljednjih desetak godina doživjelo je brojne turbulencije kada je zbog neraščišćenih računa među klanovima te borbe za prevlast došlo do otvorenog rata na ulicama u kojem su pale mnoge mrtve glave. Ostaci organiziranih skupina koje su u velikoj mjeri razbijene nastavili su sa činjenjem kaznenih djela, a mjesto onih kriminalaca koji su ubijeni ili su u zatvoru zauzeli su novi.

Sukob ekipa u RS pod vodstvom Đorđa Ždrale, koji izdržava kaznu od 20 godina zbog ubojstava Ljubiše Savića Mauzera, i Darka Eleza, koji leži devet godina robije zbog droge, ostavio je iza sebe popriličan broj leševa.

Brojna ubojstva

Elezova skupina, kojoj se trenutno sudi u Sudu BiH i u Srbiji u odvojenom postupku za veoma kratko vrijeme, Ždralu je neuspješno pokušala likvidirati u tri navrata. U međuvremenu je ubijeno nekoliko pripadnika Ždralinog klana, među kojima su Boris Govedarica (izrešetan 2007. godine u Istočnom Sarajevu), Zoran Golub Čarlama (ubijen 2008. godine ispred svog kafića "Sport"), kao i Vladimir Mačar, koji je likvidiran u eksploziji autobombe na Palama kada su stradali i Milan Vlaškić i Rade Magazin.

Elez i Ždrale u dugogodišnjem sukobu

Ovim žestokim sukobima prethodilo je trostruko ubojstvo u kafani "Dva bora" na Vracama, kada su iz automatske puške likvidirani Milorad Todorović, Radomir Janković i Esad Šenderović, a Murat Komarica teško je ranjen. Kao direktni izvršitelj ovih ubojstava spominjao se ubijeni Govedarica, a u Sudu BiH se zbog ovih likvidacija sudi Mladenu Ždrali zvanom Pata, koji je rođak Đorđa Ždrale.

Kriminalni milje uzavreo je ubojstvom gospodara sarajevskog asfalta Ramiza Delalića Ćele 2007. godine u Odobašinoj ulici u Sarajevu, a koji je bio u otvorenom sukobu s Muhamedom Alijem Gašijem (leži 17 godina zbog iznuda) još od 1993.

Delalić: Ubijen ispred kuće

Po naročitoj surovosti iz kriminalnog miljea izdvojila se zločinačka organizacija Zijada Turkovića Zike (prvostupanjski osuđen na 40 godina robije). Turkovićeva skupina za kratko vrijeme riješila se Mithata Mekića Mikija, njegove trudne supruge Lusije Salas Kortez, koji su likvidirani u kući u Binježevu, a njihova tijela sahranjena su u skrivenim grobnicama.

Istu sudbinu doživjeli su i Mario Tolić te Verner Ajdari, koje je Turkovićev omiljeni ubojica Milenko Lakić Laki (prvostupanjski osuđen na 40 godina zatvora) iz „škorpiona" likvidirao u kući na Bistriku. Turkovićeva skupina čeka odluku Apelacionog vijeća Suda BiH po žalbama.

Ekonomska kriza

U Strategiji se predviđa da će na daljnje kretanje i razvoj organiziranog kriminala u BiH utjecati posljedice globalne ekonomske krize.

- Povećanje broja nezaposlenih i egzistencijalno ugroženih moglo bi uvećati i broj potencijalno novih nositelja organiziranog kriminala, prije svega u trgovini drogom, visokotarifnom robom, oružjem i ilegalnoj migraciji te krađom vozilima - navodi se u Strategiji.

Premoć nad institucijama

- Organizirani kriminalitet u posljednjoj deset godina označava sposobnost brzog prilagođavanja općim socijalnim i privrednim uvjetima te udovoljavanje potražnji za ilegalnim dobrima ili uslugama na crnom tržištu uz nepogrešivo pronalaženje profitabilnih područja u kojima se protivpravno ostvaruje velika financijska dobit uz mali rizik od kaznenog progona, što je prouzrokovalo premoć nad institucijama pravnog poretka - zaključeno je u Strategiji.