MUP: Traže izjednačavanje plaća sa kolegama u Federaciji

Predsjednik Sindikata MUP-a Srednjobosanske županije/kantona Dragan Škulj rekao je da danas na proteste nisu izašli policijski službenici iz Zeničko-dobojske, Tuzlanske i Bosansko-podrinjske županije/kantona, kako je ranije dogovoreno, dodajući da su oni postigli načelne dogovore sa svojim vladama.

Škulj je poručio da policijski službenici neće odustati od svojih prava i da su spremni da poduzmu i druge mjere da bi se njihove plaće izjednačile sa plaćama ostalih kolega u Federaciji, a prema Zakonu o policijskim službenicima i namještenicima FBiH.

Policajcima se u Travniku obratio i zapovjednik Policijske uprave Jajce Bare Pršlja, koji je istakao da ne treba dozvoliti da županijska/kantonalna Vlada manipulira policijskim službenicima, te izrazio nezadovoljstvo radom županijskog/kantonalnog Tužiteljstva, koje, kako je naveo, ne postupa po tužbama koje podnosi policija.

Pršlja je podsjetio da je neprovođenje kaznene prijave takođe kazneno djelo po svim zakonima i naglasio da je "krajnje vrijeme da županijski/kantonalni premijer Salko Selman odstupi s vlasti, jer ima mlađih i sposobnijih ljudi od njega".

U zgradi županijske/kantonalne Vlade u Travniku nema nikog od nadležnih, jer je danas vjerski praznik, tako da juče nisu radile škole, a danas institucije i poduzeća.

Predstavnici sindikata MUP-a i pregovarački tim županijske/kantonalne Vlade ranije su dogovorili isplatu zaostalih plaća, te izvršenje zaostalih pravosudnih odluka, ali je Vlada tražila da se odreknu kamata, što nije prihvaćeno.

Policijski službenici Srednjobosanske županije/kantona imaju najmanje plaće u odnosu na kolege u FBiH zbog čega zahtijevaju dosljednu primjenu Zakona o plaćama.

srna