Multietnički klub: Na tiskovnoj FK Sarajeva proučili Fatihu

FK Sarajevo, fatiha
Nije to bio slučaj kad su navijači NK Širokog na par trenutaka postavili nacističku zastavu zajedno sa zastavom Vatikana, osramotivši i sebe i svoj klub, nego je bio slučaj u sljedećem domaćinstvu NK Široki na Pecari gdje se pojavila samo zastava Vatikana. Izvješće novinara koji je komentirao isječak iz utakmice nije zaobišao izjaviti kako su „Škripari opet izvjesili klerofašističke simbole, unatoč aferi nakon prošlog domaćinstva", poprativši komentar konstatacijama kako je potrebno politiku i vjeru nevezati za sport. Sličan epitet su dobili i navijači Zrinjskog Ultrasi koji su „ustašoidi, budući da su držali zastavu zločinačke Herceg-Bosne, unatoč zabrani", kako im epitet dade drug Bakir.


Bitno je spomenuti da se radilo o navijačima, ne o igračima niti o članovima Uprave. Dapače, kad je bio slučaj stavljanja nacističke zastave, uprava NK Širokog se promtno distancirala od tih pojedinaca iz redova svojih navijača, što je zdravorazumski i razumljivo. Reagirala je i uprava Zrinjskog šutke pristavši na zabranu isticanja zastave hrvatskoga naroda na tribinama, iako ne znamo iz kojeg razloga i po kojoj logici budući da ta zastava nikoga ne bi smjela vrijeđati. Osobito znajući da je zastava sa plavim grbom sa ljiljanima na potpuno bijeloj podlozi dopuštena.

Na jučerašnjem predstavljanju prinova FK Sarajeva prinove i Uprava kluba su „učili Fetihu". Da, to je uprava kluba na čijoj se pressici, dan nakon nemilih događaja u Širokom Brijegu gdje je poginuo navijač Sarajeva, otvoreno i prva Hercegovce nazvala klerofašistima, deklarirajući se bratstvojedinstvenim klubom svih naroda i narodnosti BiH. Postavlja se logičnim pitanje jesu li klupske prostorije mjesto za ovakav način ispoljavanja vjere?

Da se razumijemo, apsolutno nikoga ovo ne vrijeđa, dapače, na ovaj način FK Sarajevo se deklariralo kao muslimanski klub i to treba poštovati, međutim, zar se ne bi trebalo nogomet opće dobro, svojevrsna „svjetska religija", da citiramo pokojnog Tomislava Ivića, distancirati od vjere i politike? Ako je osobno i privatno legitimno vjersko uvjerenje igrača i Uprave to koje jeste i ako se na ovaj način željelo odati počast žrtvama, zar tome nije mjesto u mezarju u Potočarima? Ako su već htjeli odati počast, zašto jednostavno nisu ustali i održali minutu šutnje kako to nalažu sportski običaji, ali pravilnik Fifa-e?

Nema druge, ili se radi o licemjernosti Uprave koja tragediju iskorištava u marketinško promotivne svrhe, ili se jednostavno radi o provokaciji. Opet, mora se upravi FK Sarajeva skinuti kapa na smjelosti. Treba imati hrabrosti fetihu raditi na službenoj pressici. Tražili smo po internetu, ni u Saudijskoj Arabiji nismo našli da se ikad slično uradilo. Još jedan dokaz da BiH ide u pravom putu! Pozdrav klerofašistima iz Lištice i ustašama iz Mostara!

 Supersajt.info