Možemo očekivati još ekstremnije vremenske prilike!

aluminij, snijeg, deblokada, Mostar, snijeg, Elementarna nepogoda, Mostar, Hercegovina, snijeg, ljeto, Balkan, zima, hladnoća, Mostar, snijeg, nepogoda, Mostar, snijeg, Mostar, snijeg, vremenska prognoza, snijeg, Mostar, Mostar, snijeg, Mostar, snijeg, zima, snijeg
BiH je, kako je dodao, mala država i njen utjecaj na klimatske promjene je gotovo zanemarljiv, ali štete koje trpimo su ogromne. Gotovo da nema godine da nas ne zahvati neka vremenska nepogoda. Svježa su nam sjećanja na poplave iz 2014. i sušu iz 2015. godine.

- Mi ne možemo spriječiti klimatske promjene, ali im se možemo i moramo prilagoditi. Ne možemo spriječiti ekstremne vremenske događaje, ali možemo umanjiti njihovo štetno djelovanje. To možemo uraditi samo ako svi damo svoj doprinos jačanju otpornosti i spremnosti za suočavanje s posljedicama klimatskih promjena - kazao je Bijedić na konferenciji za novinare povodom 23. ožujka, Svjetskog dana meteorologije.

Oba entitetska hidrometeorološka zavoda uključeni su u projekt Svjetske meteorološke organizacije u suradnji s Istraživačkim centrom za hidrologiju iz San Diega (SAD) čiji je cilj razvoj i implamentacija sistema regionalnih indikatora bujičnih poplava i sistema pravovremenih upozorenja na poplave. Značaj tog projekta, kako je dodao Bijedić, tim je veći jer na bujičnim potocima praktično nema hidrološkog monitoringa.

Nakon svibanjskih poplava 2014. Federalni hidrometeorološki zavod je zajedno s Republičkim hidrometeorološkim zavodom RS-a aplicirao na niz projketa čiji je rezultat jačanje, modernizacija i automatizacija hidrometeoroloških službi.

Bijedić je izdvojio projkete: UNDP/GEF projekt za sliv Vrbasa kroz koji su već obnovili mrežu padalinskih i meteoroloških postaja, zatim IPA 2014/17 projekt za sliv Bosne, pomoć vlade Finske za sliv Une, projekti Svjetske banke za sliv Drine, te pomoć vlade Japana koja se odnosi na modernizaciju i automatizaciju glavnih meteoroloških postaja.

- Sada imamo pet automatskih postaja, a na kraju projekta, samo naš zavod će dobiti oko 65 padalinskih, meteoroloških i hidroloških postaja - dodao je Bijedić.

Veliki iskorak, po njegovim riječima, napravljen je i u oblasti monitoringa kvalitete zraka. Prvi put je uspostavljena Federalna mreža automatskih postaja za praćenje kvalitete zraka koja broji pet postaja i na kojima su svi analizatori ispravni i kalibrisani. Uvezano je dodatnih 11 postaja za praćenje kvalitete zraka drugih operatora.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS Igor Kovačić je istaknuo dobru suradnju dva entitetska hidrometeorološka zavoda, kao i s nacionalnim zavodima u regiji, te izrazio uvjerenje da će ovi projekti biti uspješno realizirani.

Još od 1950. godine, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) obilježava 23. ožujak, Svjetski dan meteorologije, kao datum stupanja na snagu Konvencije o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije.

FENA