Mostarski franjevci žrtve su revolucije, a ne ratnih borbi

franjevci, Mostar, rat, revolucija
Tema broja je »Borbe za Mostar u veljači 1945.«, autora Hrvoja Mandića. U sklopu tih borbi dogodila se i likvidacija mostarskih franjevaca.

Autor, između ostalog, ovako piše: »Iz dostupnih arhivskih izvora sa sigurnošću možemo zaključiti da su opunomoćenici Ozne posjedovali popis političkih neistomišljenika u Mostaru. Partizanski obavještajci imali su precizne podatke o broju franjevaca u franjevačkom samostanu u tom gradu. Odgovornost za pokolj sedmorice franjevaca snosi vrh Ozne. Svi povjerenici Ozne, u ovom slučaju linija Ozne u 12. hercegovačkoj brigadi na čelu s Brankom Popadićem, izvršavala je posebne zadatke koji nisu vezani uz borbene akcije. Nadređen Branku Popadiću bio je Uglješa Danilović, tadašnji šef Ozne za BiH. Potonji je odgovarao izravno Aleksandru Rankoviću, odnosno Josipu Brozu Titu. Kad se hijerarhija posloži na ovaj način, nameće se logičan zaključak kako Avdo Humo i Vaso Miskin Crni nisu mogli učiniti ništa za spas mostarskih franjevaca od likvidacija 14. veljače 1945.«

Opširno o borbama za Mostar u veljači 1945., kao i o likvidaciji mostarskih franjevaca, što je napravila jugokomunistička Ozna, čitajte u novom broju VP-a. U njemu se nalaze još i ove teme: Zašto je za Sjedinjene Američke Države Prvi svjetski rat bio gospodarski rat; Novi serijal - oznake rodova, službi i struka; Novi feljton - odoroslovlje hrvatskih oružanih formacija 1990. - 1996.; Aktualno - američko-kubanski odnosi: je li hladni rat konačno završio? I još mnogo drugih tema.